prosečna inflacija oko 13 procenata

Prognoza RZS: Međugodišnja inflacija na kraju 2023. devet odsto

Srbija

20.9.2023 13:59 Autor: Milica Rilak 0

Prognoza RZS: Međugodišnja inflacija na kraju 2023. devet odsto Prognoza RZS: Međugodišnja inflacija na kraju 2023. devet odsto
Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je da, s obzirom na najavljeni rast akciza i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom oko poskupljenja struje i... Prognoza RZS: Međugodišnja inflacija na kraju 2023. devet odsto

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je da, s obzirom na najavljeni rast akciza i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom oko poskupljenja struje i gasa, prognozira da će međugodišnji rast cena u četvrtom kvartalu ove godine iznositi devet odsto, odnosno da će prosečna inflacija u 2023. godini iznositi oko 13 odsto.

U četvrtom tromesečju 2023. najavljen je rast akciza na gorivo, cigarete i duvanske proizvode, alkoholna pića i kafu od osam odsto na svaku od ovih stavki respektivno, podsećaju iz RZS.

Takođe, kako ističu, u aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, još od početka 2023. godine, dogovoren je još jedan rast cene električne energije za domaćinstva u novembru (pored već ostvarenog rasta u januaru i maju) od osam odsto, kao i oko 10 odsto na gas.

Inputiranjem ovih najavljenih promena akciza u model vodećeg indikatora potrošačkih cena u Q4 2023. prognozira se međugodišnji rast potrošačkih cena od oko devet odsto, čime bi se prosečna inflacija potrošačkih cena u celoj 2023. zadržala na nivou od oko 13 odsto„, objavio je RZS u analizi u okviru izdanja „Trendovi“.

Iz RZS su u analizi naveli da će vanredni rast akciza na cigarete (od osam odsto) u oktobru 2023. doprineti prosečnom rastu cena cigareta za oko sedam dinara, što bi bio rast u odnosu na treći kvartal 2023. za 1,8 odsto, odnosno za 7,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine, dok se doprinos rasta akcize na alkoholna pića procenjuje na najviše 0,1 procentni poen.

„Najveći uticaj na međugodišnji rast cena u četvrtom kvartalu 2023. i dalje će biti generisano rastom cene hrane i električne energije, ali po svom uticaju, u odnosu na prethodne kvartale, neće mnogo prednjačiti u odnosu na cenu duvana, alkoholnih pića i goriva“, stoji u analizi RZS.

Izvor: RZS, Trendovi II, 2023

Empirijskom analizom RZS-a potvrđeno je i da cene sirove nafte tipa BRENT na svetskom tržištu prednjače u proseku za oko mesec dana cenama goriva u Srbiji.

„Nakon analize akciznog kalendara i komparacije sa cenom goriva u Srbiji uočljivo je da cene goriva najviše zavise od cene sirove nafte, te stoga ne dolazi obavezno do njihovog rasta usled rasta akciza. Stoga, ukoliko do kraja meseca septembra 2023. (ili čak i oktobra) cena sirove nafte tipa BRENT na svetskom tržištu bude imala pad, mogli bi izostati inflatorni efekti najavljenog rasta akciza na maloprodajnu cenu dizela i benzina u oktobru (odnosno novembru) mesecu„, naveli su iz RZS u „Trendovima“.

S druge strane, analizom se potvrđuje da rast cena goriva u Srbiji u istom kvartalu vodi rastu proizvođačkih cena proizvoda poljoprivrede i ribarstva, dok proizvođačke cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva prednjače cenama hrane takođe jedan kvartal.

Svaki disparitet ove višegodišnje zakonitosti najslikovitije prikazuje uticaj trgovačkih marži u trendovima potrošačkih cena. To znači da bi se i eventualni inflatorni efekti rasta cene goriva tokom četvrtog kvartala 2023. na rast cena hrane i pića odrazili tek od prvog tromesečja 2024. godine„, naglasili su iz RZS.

Izvor: RZS, Trendovi II, 2023.

U trećem kvartalu ove godine prognozira se međugodišnji rast industrijske proizvodnje za oko 2,6 odsto.

„Očekuje se da će na ovaj rast najveći uticaj imati rast u sektorima snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, proizvodnje mašina i opreme, zatim proizvodnje računara, elektronskih i optičkih proizvoda i farmaceutskih proizvoda.

U analizi je istaknuto i da su međugodišnjem rastu bruto dodate vrednosti (BDV) građevinarstva u prvom polugodištu 2023. od 7,4 odsto najviše doprinele aktivnosti na izgradnji saobraćajne infrastrukture, i to : modernizacija pruge Beograd ‒ Novi Sad, Moravski koridor, auto-put Beograd – južni Jadran (deonica Preljina–Požega), brza saobraćajnica Ruma‒Šabac‒Loznica i Fruškogorski koridor, kao i izgradnja cevovodnih, komunikacionih i električnih vodova ( u okviru projekta „Čista Srbija“), gasifikacija na potezu Beograd–Valjevo–Loznica i značajan rast izgradnje zgrada (naročito u drugom tromesečju 2023.).

Primenom modela prognoze RZS-a u trećem tromesečju 2023. očekuje se rast BDV-a građevinarstva od oko 20,8 odsto.

Primenom sistema AGRIPAS (model biljne i stočarske proizvodnje), a na osnovu preliminarnih i ocenjenih parametara oba modela u tzv. septembarskom scenariju, procenjena je godišnja stopa rasta BDV-a poljoprivredne proizvodnje za 2023. godinu od oko 13 odsto.

U 2023. godini se očekuje rast BDV-a biljne proizvodnje od oko 18 odsto i pad stočarske proizvodnje od oko dva odsto. Na osnovu dobijenih rezultata septembarskog scenarija modela AGRIPAS, doprinos BDV-a sektora poljoprivrede godišnjoj stopi rasta BDP-a u 2023. godini bio bi oko 0,9 procentnih poena“, zaključio je RZS u analizi u okviru „Trendova“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...