Zaposleni su redovno primali plate i mesečni bonus dogovoren sa kompanijom

Radnici Fiata posle tri meseca u Slovačkoj vratili se u Kragujevac

Srbija

2.11.2022 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Radnici Fiata posle tri meseca u Slovačkoj vratili se u Kragujevac Radnici Fiata posle tri meseca u Slovačkoj vratili se u Kragujevac
Posle tromesečnog rada u fabrici automobila međunarodne koroporaciije Stellantis u Slovačkoj, prva grupa od oko 20 Fiatovih radnika vratila se u Kragujevac. Predsednik fabričkog... Radnici Fiata posle tri meseca u Slovačkoj vratili se u Kragujevac

Posle tromesečnog rada u fabrici automobila međunarodne koroporaciije Stellantis u Slovačkoj, prva grupa od oko 20 Fiatovih radnika vratila se u Kragujevac.

Predsednik fabričkog sindikata Saša Đorđević rekao je za Betu da su to radnici koji su prihvatili ponudu Fiata – dela Stellantisa, da rade u inostranstvu dok u organizaciji te korporacije ne počne proizvodnja električnog vozila u Kragujevcu 2024. godine.

Grupa radnika koja se vratila krajem prošle sedmice, opredelila se za angažovanje u fabrici automobila u Trnavi po sistemu „tri plus jedan“ – rade tri meseca u Slovačkoj, a mesec dana u kragujevačkoj fabrici.

Đorđević kaže da je od njih saznao da su u Slovačkoj redovno primali plate i mesečni bonus koji je ranije dogovoren sa kompanijom.

On je dodao da su, međutim, u oktobru radnici imali devet neradnih dana zbog problema s gasom i delovima i da su za to vreme primili 65 odsto zarade.

Đorđević je rekao da ima informacije da su radnici iz Kragujevca u slovačkoj fabrici angažovani na istim ili sličnim poslovima koje su ranije obavljali u Kragujevcu.

On je naveo da su od letos na rad u Slovačku otišle četiri grupe Fiatovih radnika, ali da kompanija do danas zvanično nije objavila njihov broj.

„Radnici koji su se krajem prošle sedmice vratili u Kragujevac posle tromesečnog rada u Trnavi, narednih mesec dana biće angažovani u našoj fabrici, pre svega na poslovima pripreme hala za instaliranje opreme za početak proizvodnje električnog automobila, najavljene za treći kvartal 2024. godine“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, u kragujevačkoj fabrici i dalje je u toku pražnjenje hala, a fokus je na „Karoseriji 1“ koja se prostire na osam i po hektara.

On je kazao da će se za proizvodnju električnog vozila koristiti petina tog prostora, te da će tu biti instalirani roboti. Đorđević je izrazio očekivanje da će nova oprema početi da se instalira do kraja godine, ali nije isključeno da to bude već i u ovom mesecu.

Posle najave proizvodnje električnog automobila 2024. godine, u kragujevačkoj fabrici je ostalo oko 500 od 2.016 radnika. Većina nije prihvatila ponudu kompanije da radi u Stellantisovim fabrikama u inostranstvu, te su otpušteni uz otpremnine. Nema zvaničnih podataka o tehnološkom višku, ali se procenjuje da je iz fabrike letos otišlo više od 1.300 ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...