Trudnice i porodilje imaju posebna prava za vreme odsustva

Radnik može dati otkaz poslodavcu i za vreme bolovanja

AnalizaSrbijaU fokusuZdravlje

16.3.2022 12:11 Autor: Ljiljana Begović 23

Radnik može dati otkaz poslodavcu i za vreme bolovanja Radnik može dati otkaz poslodavcu i za vreme bolovanja
Pravo na naknadu za vreme bolovanja jedno je od zagarantovanih prava radnika određenih ugovorom o radu. Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, pravo na naknadu... Radnik može dati otkaz poslodavcu i za vreme bolovanja

Pravo na naknadu za vreme bolovanja jedno je od zagarantovanih prava radnika određenih ugovorom o radu. Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, pravo na naknadu zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja pripada zaposlenima i preduzetnicima.

Koliko će bolovanje trajati zavisi od procene izabranog lekara do odsustva od 60 dana, a od 61. dana odlučuje prvostepena lekarska komisija filijale RFZO.

Dok je privremeno sprečen za rad, zaposleni ima pravo na naknadu.

Prvih 30 dana bolovanje plaća poslodavac u visini od 65 odsto osnovice, a osnovicu čini prosečna zarada koju je zaposleni ostvario kod tog poslodavca u poslednjih 12 meseci. Od 31. dana bolovanje plaća filijala RFZO, takođe u visini 65 odsto prosečne zarade osiguranika iz poslednjih 12 meseci.

U slučaju da u nekim mesecima zaposleni nije ostvario zaradu računaće se minimalna zarada za te mesece. RFZO pri utvrđivanju osnovice za obračun naknade zarade sabira zarade kod sadašnjeg poslodavca, prethodnog poslodavca i dodaje tri minimalca za one mesece u kojima osiguranik nije radio. Na taj način se dobija prosečna bruto zarada od koje se zaposlenom na bolovanju isplaćuje 65 odsto.

Kada je reč o ostalim pravima zaposlenih za vreme bolovanja, advokat Dragana Vidaković u razgovoru za Biznis.rs kaže da radnik može i dati otkaz dok je na bolovanju, odnosno dok je prinudno sprečen za rad zbog bolesti. Potrebno je da poslodavcu dostavi o tome pisanu izjavu i ispoštuje otkazni rok od 15 do 30 dana.

Sa druge strane, privremena sprečenost za rad ne može biti razlog za otkaz ugovora o radu, ali zato nije smetnja da radni odnos zaposlenom koji se nalazi na bolovanju prestane usled isteka roka na koji je zasnovan.

Medicinari
Foto: Firena

Najviše nedoumica oko prava na bolovanje imaju trudnice i porodilje.

Naša sagovornica ističe da je pre svega potrebno napraviti razliku između bolovanja radi održavanja trudnoće, sa jedne strane, i porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta, sa druge strane.

„Bolovanje radi održavanja trudnoće može da se koristi bilo kada u toku trudnoće, na osnovu preporuke lekara, dok porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta žena koristi najranije 45 dana, a obavezno 28 dana pre vremena određenog za porođaj. Ni za jedno ni za drugo bolovanje ne postoji ograničenje u smislu uslova da je potrebno da žena radni određeni broj meseci. Dovoljno je da je u radnom odnosu“, objašnjava Vidaković.

Naknada za trudničko i porodiljsko bolovanje

Naknada za bolovanje zbog održavanja trudnoće isplaćuje se u visini prosečne zarade koju je zaposlena ostvarila u 12 meseci pre meseca u kom je nastupila privremena sprečenost za rad.

Naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta zavisi od toga koliko je porodilja radila 18 meseci pre otvaranja trudničkog, odnosno porodiljskog bolovanja. U ovaj period ne računa se period korišćenja bolovanja zbog održavanja trudnoće, već period pre toga. Dakle, naknada se utvrđuje na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci. Ukoliko je zaposlena radila svih 18 meseci, naknada će joj iznositi koliko i prosečna neto zarada. Međutim, ukoliko je radila kraće, naknada će biti manja, odnosno smanjuje se srazmerno broju meseci koliko je radila“, objašnjava naša sagovornica.

Prvih 30 dana trudničkog bolovanja plaća poslodavac, i to 100 odsto osnovice. Od 31. dana bolovanje plaća filijala RFZO, takođe u visini 100 odsto prosečne zarade iz poslednjih 12 meseci.

Na pitanje da li trudnice ili porodilje za vreme odsustva mogu dobiti otkaz ugovora o radu od poslodavca, advokat Dragana Vidaković kaže da to nije moguće po zakonu.

„Za vreme trudnoće, bolovanja zbog održavanja trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i posebne nege deteta, zaposlenoj ženi se ne može dati otkaz niti joj može isteći ugovor o radu na određeno vreme“, zaključuje Vidaković.

 • LIMUN ŽUT

  16.3.2022 #1 Author

  Odličan članak jer su mnogo pojedinosti o kojima se ovde govori, makar meni, slabije poznate, tako da sam nešto i naučila.

  Odgovori

 • DANA

  16.3.2022 #2 Author

  Mnogi poslodavci se ne pridržavaju zakona kad je porodiljsko i bolovanje zbog nege deteta u pitanju.to treba najstrožije kaznjavati

  Odgovori

 • N.N.

  16.3.2022 #3 Author

  To nije u redu. Treba se stati na put time

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  16.3.2022 #5 Author

  u praksi je drugačije, mnoge trudinice, porodilje dobijaju otkaze
  vrlo detaljno objašnjni propisi samo ih treba poštovati

  Odgovori

 • BOJANA

  16.3.2022 #6 Author

  Zašto bi bilo u interesu nekome da da otkaz dok je na bolovanju!?

  Odgovori

 • Emilija

  16.3.2022 #8 Author

  Odlican clanak!

  Odgovori

  • Branko

   17.6.2023 #9 Author

   Radnik da otkaz i odmah ga odjavim al on se predomislio u toku dana i otiso na bolovanje

   Odgovori

 • SNEZANA

  16.3.2022 #10 Author

  Veoma lepo objasnjeno sve.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  16.3.2022 #11 Author

  Nažalost ali većina radnika nije prijavljena na pune plate, pa kad odu na bolovanja dobijaju daleko manje od stvarne zarade. I to samo ima u Srbiji…

  Odgovori

 • BIJUTI27

  16.3.2022 #12 Author

  Još da se pojedini poslodavci svega ovoga pridržavaju u praksi i da nema rupa u zakonu…

  Odgovori

 • Milovan94

  16.3.2022 #13 Author

  Pa naravno da poslodavci mogu sve.

  Odgovori

 • LUKA

  16.3.2022 #14 Author

  Sjajna vest I vrlo korisna

  Odgovori

 • IVAN

  16.3.2022 #15 Author

  Sve po grbači radnika što bi se reklo.

  Odgovori

 • IVAN

  16.3.2022 #16 Author

  Nikada radniku nece biti bolje.

  Odgovori

 • JANA

  16.3.2022 #17 Author

  Mislim da to nije ljudski davati nekome otkaz ali dobro sve zavsisi od poslodavca do poslodavca …

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.3.2022 #18 Author

  Losa informisanost zaposlenih,zakon se menja,a mnogi zaposleni uopste i ne znaju koja prava imaju…

  Odgovori

 • BRANA19

  17.3.2022 #19 Author

  Super clanak , samo Jos i da se svi poslodavci pridržavaju svega…

  Odgovori

 • NINO

  17.3.2022 #20 Author

  Ako i treba da daju otkaz ako se poslodavac ponasa bezobrazno i dalje prema radniku.

  Odgovori

 • Vockica

  17.3.2022 #21 Author

  Korisne informacije za radnike. Treba znati prava

  Odgovori

 • Maša

  19.3.2022 #22 Author

  Trebaju se znati prava, korisna vest

  Odgovori

 • ZVE84

  20.3.2022 #23 Author

  Radnik može, ali je zato nezaštićen u mnogim drugim stvarima

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *