Šta će moći da se kupi za 40.020 dinara kada su bebi oprema i hrana već poskupele i do 30 odsto

Minimalac zagarantovan samo mamama koje su pre bolovanja radile 18 meseci bez prekida

NovacPoreziPoslovanjeSrbija

26.9.2022 18:16 Autor: Marija Jovanović 16

Minimalac zagarantovan samo mamama koje su pre bolovanja radile 18 meseci bez prekida Minimalac zagarantovan samo mamama koje su pre bolovanja radile 18 meseci bez prekida
Centar za mame apelovao je da novim povećanjem minimalne zarade nisu obuhvaćene žene na porodiljskom bolovanju i bolovanju radi nege deteta. Naime, od 1.... Minimalac zagarantovan samo mamama koje su pre bolovanja radile 18 meseci bez prekida

Centar za mame apelovao je da novim povećanjem minimalne zarade nisu obuhvaćene žene na porodiljskom bolovanju i bolovanju radi nege deteta. Naime, od 1. januara sledeće godine očekuje se povećanje minimalca, koje će u proseku iznositi 40.020 dinara, ali žene koje su na odsustvu radi nege deteta nastaviće da primaju prethodni iznos minimalne zarade dok se ne vrate na radno mesto.

Kako za Biznis.rs objašnjava direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom pun mesečni iznos naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja prava. Ipak, u zakonu se ne pominje usklađivanje ove naknade sa rastom cena, kao ni sa minimalnom zaradom.

“Prema istom Zakonu, jednom utvrđena naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta ostaje nepromenjena bez obzira na eventualno povećanje zarade ili na povećanje inflacije, što dovodi ovu grupu ljudi u nezavidan položaj”, ističe naša sagovornica i dodaje da ovo vrlo lako može da se promeni prilagođavanjem pomenutog zakona.

“Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom može jednostavno da se promeni kako u njemu ne bi stajalo ono što trenutno piše – da su isplate porodiljske zarade onakve kakve su u vreme otvaranja bolovanja, već da se prilagođavaju promeni minimalne cene rada”, navodi Ružičić.

Ona ukazuje da su bebi oprema, hrana i dečije stvari, kao i svi drugi proizvodi, poskupele od 20 do 30 odsto, ali da mame “ne kače” samo ta poskupljenja jer su potrebe njihovih porodica iste kao i kod drugih ljudi.

Koje mame su najugroženije?

Na pitanje koje mame su trenutno najugroženije, direktorka Centra za mame Jovana Ružičić kaže da su to one žene sa najmanjim primanjima kojima država ne garantuje minimalac tokom prve godine deteta, već samo u prva tri meseca, kada je mama na porodiljskom odsustvu.

Najugroženije su mame koje nisu radile 18 meseci u kontinuitetu pre otvaranja porodiljskog bolovanja jer one posle trećeg meseca, a do detetove prve godine, što je devet meseci, mogu da primaju novac koji je mnogo manji od minimalca. To mogu da budu isplate od 12.000-13.000 dinara, u zavisnosti od proseka zarade, koji se računa na 18 meseci. Znači, svaka žena koja nije radila u kontinutitetu svih 18 meseci pre otvaranja porodiljskog primaće manje nego što je imala, i to mnogo manje od minimalca”, podvlači naša sagovornica.

Ružičić kaže da bi svaka žena trebalo da ima makar minimalac tokom brige o detetu u prvih godinu dana, kao i da se taj iznos uklapa sa rastom drugih cena.

“Pozdravljamo svako povećanje zarada, ali smatramo da ono treba da se odnosi i na mame koji su trenutno na porodiljskom odsustvu, odnosno roditelje koji brinu o svojoj deci. Ako se zarade ne usklade veliki broj mama će tokom odsustva sa posla primati zaradu koja je manja od minimalca. Dodatno, povećanje plata jeste za pohvalu, ali nam naši novčanici govore da ono nije usklađeno sa povećanjima cena kojima svakodnevno svedočimo,” zaključuje direktorka Centra za mame. 

Tagovi
MINIMALAC
 • kaćica

  26.9.2022 #1 Author

  Lepa vest,znacice zenama.

  Odgovori

 • Anna

  26.9.2022 #2 Author

  Ne znam da li je tužno, sramotno ili samo bezobrazno? Sva ta priča o beloj kugi i podršci mladim parovima da se poveća natalitet je samo reklama u koju samo retki veruju.

  Odgovori

 • TATJANA

  26.9.2022 #3 Author

  Ovo je stvarno minimalno

  Odgovori

 • VOJKAN

  26.9.2022 #4 Author

  A šta je sa ostalim zaposlenima?

  Odgovori

 • Dea

  26.9.2022 #5 Author

  Ccc

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.9.2022 #6 Author

  Samo kod nas ima,da porodilja primi 12.000 dinara na bolovanju ako nije radila u kontinuitetu 18.meseci,svarno sramota i nehumano!

  Odgovori

 • BRANA19

  27.9.2022 #7 Author

  Zalosno… Ostale nisu mame….

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  27.9.2022 #8 Author

  Mozda moze da se kupi krevetić i to je to.

  Odgovori

 • VERA

  27.9.2022 #9 Author

  Tim mamama porofiljama je bitno prvo povećati zaradu. Kakav minimalac a ugrožen nam je natalitet.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  27.9.2022 #10 Author

  Još jedan dokaz da su sve prazna obećanja

  Odgovori

 • Emilija

  27.9.2022 #11 Author

  Nema ni za pelene od tog minimlca

  Odgovori

 • MARIJA

  28.9.2022 #12 Author

  Bruka državo

  Odgovori

 • LEKi

  1.10.2022 #13 Author

  Sramotno za državu

  Odgovori

 • GAGA

  2.10.2022 #14 Author

  Ovo je ogromna sramota za drzavu. Samo jos jedan dokaz da je ono „Za nasu decu“ bila samo floskula

  Odgovori

 • Ceca

  2.10.2022 #15 Author

  Sramota

  Odgovori

 • LUKA

  2.10.2022 #16 Author

  Tuga

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...