i dalje se najviše prodaje kukuruz

Rast prometa na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

9.2.2024 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rast prometa na Produktnoj berzi Rast prometa na Produktnoj berzi
Tokom ove nedelje preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je 2.379 tona robe, finansijske vrednosti 59.663.530 dinara. Količinski obim prometa bio je povećan... Rast prometa na Produktnoj berzi

Tokom ove nedelje preko Produktne berze u Novom Sadu prometovano je 2.379 tona robe, finansijske vrednosti 59.663.530 dinara. Količinski obim prometa bio je povećan u odnosu na prethodnu sedmicu za 69,93 odsto.

I ove nedelje je primarna kultura u trgovanju bio kukuruz, a cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležile su silazni trend.

Prošlonedeljna povećana tražnja u odnosu na ponudu na tržištu kukuruza nastavila se i ove sedmice, pri čemu je bila izražena tražnja i na paritetu CPT luka/kupac, saopštila je Produktna berza.

Krajem nedelje došlo je do povećanja ponude, te je primetna bila veća aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,50 do 17,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena je iznosila 16,63 din/kg bez PDV-a (18,29 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na sedam dana ranije predstavlja cenovni pad od 3,02 odsto. U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa 59 odsto. udela.

Za razliku od prethodne sedmice, kada je pšenica izostala iz trgovanja, ove nedelje došlo je do povećanja aktivnosti na tržištu. Prvog radnog dana tražnja je bila primetno veća od ponude, a ponuda je tokom svih pet dana ostala slabija od tražnje. Pšenicom se trgovalo u cenovnom opsegu od 19,10 do 20,80 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 19,35 din/kg bez PDV-a (21,3 din/kg sa PDV-om), te je cena u odnosu na prethodnu nedelju bila niža za 1,47 odsto. U ukupnom obimu prometa pšenica je učestvovala sa 23 odsto udela.

Na tržištu soje nije bilo većih aktivnosti, a krajem nedelje primetna je bila slabija ponuda. Cenovni raskorak između ponude i tražnje dodatno je otežavao zaključenje berzanskih ugovora. Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom rasponu od 52,00 do 52,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 52,17 din/kg bez PDV-a (57,38 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prošlu nedelju, cena je bila niža za 2,49 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...