Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda I dalje u padu

Raste obim i vrednost trgovine na Produktnoj berzi

AgrobiznisSrbija

25.8.2023 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Raste obim i vrednost trgovine na Produktnoj berzi Raste obim i vrednost trgovine na Produktnoj berzi
Na Produktnoj berzi zabeležen je veći obim prometa u odnosu na prošlonedeljni, ali je negativan cenovni trend i dalje prisutan kod svih primarnih poljoprivrednih... Raste obim i vrednost trgovine na Produktnoj berzi

Na Produktnoj berzi zabeležen je veći obim prometa u odnosu na prošlonedeljni, ali je negativan cenovni trend i dalje prisutan kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Najviše aktivnosti bilo je na tržištu kukuruza.

Ukupno je prometovano 2.101 tona robe, što je skok od 9,48 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a njena finansijska vrednost iznosila je 63.539.740 dinara, uz rast od 19,57 odsto.

Na tržištu kukuruza početak nedelje obeležila je slaba aktivnost učesnika, posebno na strani ponude. Od sredine nedelje dolazi do promene dinamike, kada se i na strani ponude i na strani tražnje beleži znatno veća aktivnost učesnika.

Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom opsegu od 17,00 do 17,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 17,32 din/kg bez PDV-a, pokazujući pad od 5,37 odsto u odnosu na sedam dana ranije. Prirodno suv kukuruz sa vlagom do 15 odsto prometovan je po jedinstvenoj ceni od 17,00 din/kg bez PDV-a.

U ukupnom nedeljnom prometu pšenica je učestvovala sa svega 15 odsto. Kupci su najviše interesovanja pokazali za pšenicu sa 11-12 odsto proteina, a od sredine nedelje tražila se i stočna pšenica. Ponuđači su uglavnom nudili kvalitetniju pšenicu (s 12,5-13 odsto proteina), te se cena ponuđene robe znatno razlikovala od onoga što su kupci bili spremni da plate.

Berzanski ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,25 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 20,19 din/kg bez PDV-a, što je pad od 3,88 odsto.

Kada je reč o sojinom zrnu, njegova cena je imala promenljiv pravac kretanja. Ugovori su zaključeni u rasponu od 55,00 do 56,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je  55,39 din/kg bez PDV-a,

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...