Očekuje se odjava afričke kuge svinja sa još osam žarišta

Ministarstvo poljoprivrede upozorava na neistine sa društvenih mreža o afričkoj kugi svinja

AgrobiznisBiznisSrbija

25.8.2023 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Ministarstvo poljoprivrede upozorava na neistine sa društvenih mreža o afričkoj kugi svinja Ministarstvo poljoprivrede upozorava na neistine sa društvenih mreža o afričkoj kugi svinja
Tokom ove nedelje broj žarišta na kojima je dijagnostifikovana afrička kuga svinja smanjio se za 10 opština, a u narednim danima očekuje se odjava... Ministarstvo poljoprivrede upozorava na neistine sa društvenih mreža o afričkoj kugi svinja

Tokom ove nedelje broj žarišta na kojima je dijagnostifikovana afrička kuga svinja smanjio se za 10 opština, a u narednim danima očekuje se odjava bolesti na još 8 žarišta, što ukazuje da mere koje se sprovode na terenu donose rezultate i da se smanjuje intenzitet ove bolesti, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede u petak.

Odjava bolesti, kao i sve druge mere koje se sprovode od strane nadležnih službi na terenu, u skladu su sa strukom i zakonskim propisima, naglasili su u saopštenju.

Upozorili su, međtutim, da se na društvenim mrežama pojavio „sadržaj“ u kojem se šire zlonamerne neistine i obmanjuju šire mase, poručujući građanima da se ne pridržavaju protokola i mera koje nalaže zakon i Uprava za veterinu.

„Apelujemo na sve građane da se o zvaničnim informacijama o afričkoj kugi svinja, o protokolima, procesima i merama koje se sprovode isključivo informišu putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za veterinu – sajtova i društvenih mreža“, poručili su u saopštenju.

Afrička kuga svinja je, kako podsećaju, zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja, a glavni faktori koji povećavaju rizik od širenja su neadekvatne mere biološke sigurnosti i ljudsko ponašanje.

„Iz tog razloga još jednom apelujemo na građane da ne šire dezinformacije i neistine kako bismo prevenirali obmanu naroda i dalje širenje bolesti, usled sprečavanja službenih lica da obavljaju propisane dužnosti“, naglasili su iz Ministarstva.

Vlasnike i držaoce svinja su ponovo pozvali da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

„Jedino zajedničkim delovanjem i odgovornim ponašanjem u skladu sa propisima, možemo zaustaviti ovu bolest“, istakli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.