Povoljnije premije na lokalnom tržištu

Raste tražnja za sajber osiguranjem

IzdvajamoOsiguranjePoslovanjeSrbija

4.6.2023 13:26 Autor: Milica Rilak 20

Raste tražnja za sajber osiguranjem Raste tražnja za sajber osiguranjem
Reosiguravajuća kuća MunichRe nedavno je procenila da je vrednost globalnog tržišta sajber osiguranja u 2022. godini porasla na 11,9 milijardi dolara, sa 5,8 milijardi... Raste tražnja za sajber osiguranjem

Reosiguravajuća kuća MunichRe nedavno je procenila da je vrednost globalnog tržišta sajber osiguranja u 2022. godini porasla na 11,9 milijardi dolara, sa 5,8 milijardi u 2019. godini, kao i da se očekuje da će to tržište u 2025. vredeti 22,5 milijarde dolara.

Domaće tržište nije imuno na takva globalna kretanja – u Srbiji tri osiguravajuće kuće nude polise sajber osiguranja, a interes za zaštitu od štete koja može da proistekne iz sajber rizika raste, potvrđuju za Biznis.rs učesnici ovogodišnje konferencije „Rizici novog doba: Održivost i izdržljivost“.

Treba uvek imati na umu ono što eksperti iz osiguravajuće branše naglašavaju – prva brana kompanija od sajber napada su njihove IT službe.

„To je uslov da bi osiguravajuće pokriće moglo da se obezbedi. Ukoliko nemate dobru internu zaštitu i IT službu kao i kulturu ‘sajber higijene’, ne možete ni pribaviti osiguranje. Osiguranje je ‘druga brana’, koje nadoknađuje štetu u slučaju da se ti sistemi probiju, što se dešava sve češće jer je IT službama praktično nemoguće da se odbrane od svih sajber napada„, objašnjava za Biznis.rs Branislav Jovanović iz Marsh McLennan Srbija.

Njegov kolega Marijo Stojanović iz Marsh McLennan Slovenia & Adria skreće pažnju na to da je globalno tržište sajber osiguranja relativno mlado.

Ono se razvijalo od 2015. godine, dok smo 2018. počeli da prikupljamo podatke o štetama. Taj period je i bio i svojevrsno ‘zlatno doba’, kada je bilo moguće relativno lako i jeftino dobiti polisu sajber osiguranja. Sad je tržište stabilnije, ali je teže i skuplje dobiti polisu„, objašnjava Stojanović i naglašava da osiguravači proveravaju 12 ključnih bezbednosnih kontrola u svakom preduzeću pre nego što se upuste u razmatranje polise.

Konferencija „Rizici novog doba: Održivost i izdržljivost“ / Foto: Biznis.rs

Biznis.rs je već pisao o tome da potencijalni osiguranici kod jednog od pionira u ponudi polisa osiguranja od sajber rizika u Srbiji, kompanije Wiener Stadtische, moraju prvo da popune upitnik u kojem, između ostalog, daju osnovne podatke o svom kompjuterskom sistemu, primenjenoj zaštiti, načinu prenosa i skladištenja podataka, dok se podrazumeva da kompjuteri koji se koriste u kompaniji imaju antivirus softver koji se redovno ažurira.

Međutim, poznato je da su zaposleni i dalje „najslabija tačka“ odbrane kompanija od sajber napada, na šta je u obraćanju učesnicima konferencije „Rizici novog doba: Održivost i izdržljivost“ ukazao i viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović.

„Sajber bezbednost predstavlja široku i kompleksnu oblast, gde najveću pretnju predstavljaju zaposleni, jer njihov rad ne mora uvek pratiti striktna pravila, kao što je slučaj sa softverima. To je upravo razlog zašto Agencija EU za sajber bezbednost upozorava na socijalni inženjering kao ozbiljnu pretnju, pošto se ispituju i koriste slabosti koje zaposlenima smanjuju mogućnost rasuđivanja“, rekao je Jović.

Kada je reč o vrstama sajber napada koji kompanijama širom sveta zadaju najveću glavobolju i prave najveću štetu, prednjače ransomware ili sajber iznude, kada hakeri „zaključavaju“ baze podataka i traže otkup za „ključ“. Međutim, Marijo Stojanović upozorava da je na globalnom nivou teško dobiti polisu koja štiti od te vrste napada.

Iznude su ono što ‘gura’ visinu rata nagore, taj deo pokrića je najviše na udaru i zato osiguravači vrlo vode računa kakvi su sistemi zaštite implementirani u kompanijama koje su zainteresovane za tu vrstu pokrića„, objašnjava.

Kada je reč o ceni polisa osiguranja od sajber rizika, ističe da su iznosi šteta drastično rasli od 2019. do 2022. godine, pa su i premijske stope bile visoke, kao i da je od velikog značaja u kojoj industriji posluje kompanija koja želi polisu, kakav je sistem unutrašnje kontrole implementiran, da li je već nastajala šteta i slično.

Bojan Jovanović dodaje da se primećuje da je u poslednje dve-tri godine premija pri obnovama osiguranja rasla za po 20 odsto, ali da u periodu 2022-2023. postaje povoljnija.

Kod nas na lokalu dobijali smo ponude koje su vrlo korektne kada je reč o visini premija, jer se radi o manjim kompanijama koje nemaju multinacionalnu povezanost, pa je manja i potencijalna šteta koja bi mogla da nastane. Na lokalnom tržištu su, dakle, premije nešto povoljnije nego na globalnom„, zaključuje.

Najmlađi igrač na tržištu sajber osiguranja Srbije je Generali, dok su već etablirani Dunav osiguranje i Wiener Stadtische.

Predsednik Izvršnog odbora Wiener-a Zoran Blagojević skreće pažnju na to da je ino tržište reosiguranja u toj oblasti na globalnom nivou postalo veoma oprezno.

„Imajući to u vidu tržište Srbije je, s obzirom na veličinu, postalo manje interesantno pa je te rizike teže plasirati“, rekao je Blagojević za Biznis.rs, ali i naglasio da, sa druge strane, interes za sajber osiguranjem raste.

Do sada smo to radili manje-više ad hoc, kroz fakultativna reosiguranja. Naše intencije i naši planovi su da ubuduće to imamo kao redovni proizvod koji prodajemo kao i sve druge, jer tržište pokazuje interesovanje„, istakao je Blagojević.

  • SUNCE

    4.6.2023 #1 Author

    Ovo će svakako biti u budućnosti vrlo važan aspekt osiguranja

    Odgovori

  • REA

    4.6.2023 #5 Author

    Kak oce nam se sajber svet obiti o glavu…cc

    Odgovori

  • IVAN12

    4.6.2023 #8 Author

    Sve vise i vise ima da raste traznja.

    Odgovori

  • SUZI

    4.6.2023 #9 Author

    Sajber napada i najvise ima, tako da nije ni cudo

    Odgovori

  • MAJA

    4.6.2023 #10 Author

    Od toga ćemo svi biti osigurani

    Odgovori

  • SHALIMAR

    4.6.2023 #11 Author

    Bice i sve vise sajber napada,tako da ce vevina njih morati na ovaj macin da se zastite…

    Odgovori

  • DUCA

    4.6.2023 #12 Author

    Samo nam još sajber osiguranje treba.

    Odgovori

  • NATI

    4.6.2023 #13 Author

    Bolje se zastiti na vreme

    Odgovori

  • VALERIJA

    4.6.2023 #14 Author

    Smatram da je sajber osiguranje neophodno danas.

    Odgovori

  • SUNCICA

    4.6.2023 #15 Author

    Naravno osiguranje je svuda oko nas

    Odgovori

  • IV

    4.6.2023 #16 Author

    Ne bih se ja igrala sa tim…

    Odgovori

  • ELLA

    5.6.2023 #17 Author

    Biće sve više potrebe za osiguranjem. Osig kuće su odlično prepoznale i zaradiće ogroman novac

    Odgovori

  • SENSEI

    5.6.2023 #18 Author

    Ako je ovo najbolji način da se spreče sajber napadi…

    Odgovori

  • STEPA

    6.6.2023 #19 Author

    Dobro je da postoje ovakva osiguranja.

    Odgovori

  • MODESTY

    8.6.2023 #20 Author

    Korisno je da postoji mogućnost ovakvog osiguranja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...