U Beogradu otvorena konferencija Rizici novog doba: Održivost i izdržljivost

Sajber napadi i poslovanje po ESG standardima u fokusu poslovne zajednice

Srbija

1.6.2023 13:05 Autor: Milica Rilak 2

Sajber napadi i poslovanje po ESG standardima u fokusu poslovne zajednice Sajber napadi i poslovanje po ESG standardima u fokusu poslovne zajednice
Primećujemo porast broja incidenata iz sfere sajber bezbednosti koje su finansijske institucije prijavile Narodnoj banci Srbije (NBS) tokom prošle i ove godine, rekao je... Sajber napadi i poslovanje po ESG standardima u fokusu poslovne zajednice

Primećujemo porast broja incidenata iz sfere sajber bezbednosti koje su finansijske institucije prijavile Narodnoj banci Srbije (NBS) tokom prošle i ove godine, rekao je viceguverner Željko Jović na otvaranju konferencije „Rizici novog doba: Održivost i izdržljivost“, i ocenio da je neophodno konstantno raditi na očuvanju bezbednosti i inovacijama, kako bi se informaciono-komunikacioni sistemi zaštitili od svih novonastalih pretnji i potencijalnih incidenata.

U razgovoru sa novinarima uoči početka konferencije, viceguverner je skrenuo pažnju na ulogu NBS kada je reč o rizicima iz IT oblasti.

„Centralna banka je supervizor finansijskih institucija koje su u velikoj meri izložene toj vrsti rizika, pa propisuje standarde i sprovodi kontrole kako bi se obezbedio odgovarajući kvalitet upravljanja rizicima iz IT sfere“, rekao je Jović, koji je ukazao i na podatke Agencije EU za sajber bezbednost o rensomver (ransomware) napadima kao najmasovnijim.

Naglasio je i da NBS, kao operator platnih sistema, i sama može biti izložena rizicima iz domena sajber bezbednosti i da zato ima „jaku odbranu“.

Željko Jović / Foto: Biznis.rs

Rukovodilac Službe za bezbednost informacija Udruženja banaka Srbije Darko Šehović rekao je da se najčešći rizici u finansijskom sektoru tiču fišing (phishing) napada – pokušaja krađe identiteta i zloupotrebe poverenja građana.

„Želimo da podignemo svest građana i privrede o tome, jer su obaveštenost i edukacija prva linija odbrane“, poručio je Šehović.

Značajan deo agende konferencije „Rizici novog doba: Održivost i izdržljivost“ rezervisan je za temu održivog poslovanja po ESG standardima.

Viceguverner Jović je podsetio da NBS upućuje upitnike finansijskim institucijama, i na osnovu njih zaključujuje kako one upravljaju ekološkim rizicima.

„Dobijamo potvrdu da postoje odgovarajući mehanizmi, procedure i politike kojim banke upravljaju, ali ćemo se svakako kao regulator u budućnosti baviti time, u smislu iznalaženja rešenja za različite pondere rizičnosti, a u zavisnosti od toga koliku zaštitu od ekoloških rizika nose transakcije“, izjavio je Jović.

Konferencija „Rizici novog doba: Održivost i izdržljivost“ / Foto: Biznis.rs

Rukovoditeljka Centra za integraciju ciljeva održivog razvoja UNDP Jelena Manić Petronikolos ukazala je na rizike ignorisanja zahteva tržišta i neprimenjivanja ESG kriterijuma.

Na prvom mestu je finansijski rizik, jer investitori sve više uzimaju u obzir izveštaje o ESG performansama pri donošenju odluke o ulaganju. Firme koje zanemaruju ove faktore mogu se suočiti sa smanjenim pristupom finansijskim izvorima, uključujući tu i razvojne kredite, kao i sa povećanim troškovima kapitala. U rizike sa kojima se suočavaju spadaju i ugrožavanje reputacije, potencijalno suočavanje sa kaznama i ograničenjima, kao i gubljenje tržišnog udela“, istakla je Petronikolos.

Četvrtu regionalnu konferenciju „Rizici novog doba: Održivost i izdržljivost“ organizovala je platforma BeRiskProtected, a u beogradskom hotelu Hyatt okupili su predstavnike Udruženja banaka Srbije, Nacionalnog CERT-a, kompanija Bambi, A1, Marsh Mclennan, Horvath Adria, UNIQA, DDOR, Wiener Stadtische osiguranje, Abstract, advokatskih kancelarije Vuković&Partners i TSG i drugih kompanija i institucija.

  • SUNCE

    2.6.2023 #1 Author

    Sajber kriminal će biti sve važnija tema svih banki jer im mogu naneti ozbiljnu štetu.

    Odgovori

  • SENSEI

    2.6.2023 #2 Author

    Sve je više i više ovih sajber napada. Treba odbraniti naše sisteme

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...