Dohodovani cenzus se godinama nije menjao iako cene i inflacija rastu

Rebalans budžeta prilika da se poveća dečji dodatak

SrbijaU fokusu

7.11.2022 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rebalans budžeta prilika da se poveća dečji dodatak Rebalans budžeta prilika da se poveća dečji dodatak
Iznenada zakazana sednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta dobra je prilika da se razmotre mere podrške porodici koje mogu... Rebalans budžeta prilika da se poveća dečji dodatak

Iznenada zakazana sednica Narodne skupštine na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta dobra je prilika da se razmotre mere podrške porodici koje mogu dovesti do smanjenja siromaštva, saopštilo je udruženje Mame su zakon.

Ovo udruženje podržava predlog Fiskalnog saveta da se poveća dečji dodatak za četvrtinu, sa sadašnjih 3.569 dinara na 4.500 dinara, ali i dodatno predleže da se podigne i dohodovani cenzus sa dosadašnjih 10.708 na 13.000 dinara.

Dohodovni cenzus se godinama nije menjao iako su cene i inflacija rasle. Povećanjem i dohodovnog cenzusa bi bio obuhvaćen veći broj dece iz najugroženijih porodica.

Medijalna neto zarada iznosi oko 56.000 dinara, a to znači da polovina zaposlenih u Srbiji mesečno prima manje od ovog iznosa, koji je i bez inflacije (od oko 14 odsto) svakako nedovoljan za pristojan život, smatraju u ovom udruženju.

“Komentare da je život poskupeo možete sve češće čuti od porodica iz srednje ili više srednje klase, a kamoli od onih najugroženijih. Predlog Fiskalnog saveta da se kroz set mera koji obuhvataju veća izdvajanja za podršku najugroženijima, ali i izmene u pogledu oporezivanja ublaži kriza koja nas ne može i neće zaobići je dobar. Na narodnim poslanicima je da slušaju građane i nezavisne institucije, ali i da budu njihov glas u Skupštini. Potrošačka korpa je sve skuplja. Rast plata ne prati rast cena i inflaciju i zato je neophodno da se onima koji su najugroženiji pomogne. To je uloga države”, navela je Tatjana Macura, predsednica udruženja Mame su zakon.

Podsetimo, Fiskalni savet je nedavno u svojoj analizi ukazao da deca do 18 godina predstavljaju najugroženiju starosnu grupaciju u Srbiji sa stopom rizika siromaštva od 24,2 odsto, koja je osetno viša od opšte populacije (21,7 odsto). Zato je, prema njihovoj oceni, jasan prioritet za smanjenje siromaštva dece unapređenje iznosa i obuhvata dečjeg dodatka.

Prema njihovom mišljenju, povećanje iznosa naknade za četvrtinu i snažno povećanje obuhvata najugroženijih korisnika za više od dve trećine, sa trenutnih 245.000 na oko 415.000 dece, omogućilo bi da se stopa siromaštva dece smanji na ispodprosečan nivo od 19,1 odsto, a sama reforma bi zahtevala sredstva od 14 milijardi dinara koje je moguće obezbediti u budžetu za 2023. godinu.

 • goca87

  8.11.2022 #1 Author

  Trebalo bi, dečiji dodatak je stvarno maliii

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.