Prva tri dana zatvoren za javnost

Sajam naoružanja „Partner 2023“ od 25. do 28. septembra u Beogradu

SrbijaU fokusu

24.8.2023 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sajam naoružanja „Partner 2023“ od 25. do 28. septembra u Beogradu Sajam naoružanja „Partner 2023“ od 25. do 28. septembra u Beogradu
Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“ održaće se u Beogradu, od 25. do 28. septembra, uz učešće više od 120 domaćih i... Sajam naoružanja „Partner 2023“ od 25. do 28. septembra u Beogradu

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2023“ održaće se u Beogradu, od 25. do 28. septembra, uz učešće više od 120 domaćih i stranih izlagača, ali, kako je u četvrtak saopšteno, mogućnost prijavljivanja i dalje postoji.

Prva tri dana zatvoren je za javnost, jer je predviđen za poslovne posete, dok naoružanje izloženo u halama beogradskog Sajma – kao što su oklopna vozila, artiljerijskih sistemi, letilice, građani mogu da razgledaju poslednjeg dana manifestacije, sa kupljenom ulaznicom, prenosi Beta.

Načelnik Uprave za odbrambenu tehnologiju brigadni general Slavko Rakić, iz Ministarstva odbrane, istakao je, na konferenciji za novinare, da je „Partner 2023“ izrastao u najznačajniji sajam ovakve vrste u regionu.

„Sve složenija bezbednosna situacija u svetu i regionu direktno su uticali na dinamičan razvoj savremenih borbenih sistema za našu vojsku“, naveo je Rakić, navodeći da se to može videti po dostignućima domaće namenske industrije u periodu od prethodnog, 10. po redu sajma, održanog pre dve godine.

Prema njegovim rečima, prioritet je dostizanje nedostajućih operativnih sposobnosti Vojske Srbije (VS), ali i da su ti novi sistemi konkurentni i na zahtevnom međunarodnom tržištu.

Foto: Pixabay.com

On je podsetio da su nedavno potpisani ugovori sa domaćim proizvođačima vredni 6,2 milijardi dinara za opremanje VS, kao i 3,5 milijardi vredni ugovori za opremu i naoružanje namenjeni izvozu.

Takođe je najavio da se do početka održavanja Sajma očekuju novi vredni ugovori za naoružanje VS što je deo, naveo je, procesa intenziviranja njenog opremanja.

Zamenik pomoćnika direktora Javnog preduzeća „Jugoimport – SDPR“ za komercijalne poslove Aleksandar Lijaković je ukazao da je su ovakvi događaji dobra prilika za sklapanje poslova, tako da su zahvaljujući prethodnom proizvođači iz Srbije zaključili ugovore vredne 30 miliona dolara sa dva partnera iz Afrike.

Govoreći o dešavanjima na međunarodnom tržištu naoružanja, on je rekao da se Srbija svrstala među globalne proizvođače i prodavce artiljerijskog oruđa kao i municije, za kojom potražnja u svetu raste.

On je najavio i neka premijerna prikazivanja na sajmu, kao što su varijante oklopnih vozila „Lazar“ i „Miloš“, takođe i novosti iz artiljerije, mada nije otkrivao detalje.

Prema njegovim rečima, „Partner 2023“ je privlačan ne samo za potencijalne kupce oružja već i za one koji žele da ponude Srbiji svoje proizvode, kao i generalno za eksperte iz ove oblasti, tako će doći brojne strane delegacije.

Tokom četiri sajamska dana biće organizovani stručni forumi i panel diskusije na kojima će vojni eksperti imati priliku da predstave dostignuća, ideje i razmene iskustva u oblasti vojne tehnologije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...