grad zaostaje i za prosečnom republičkom zaradom

Sedam kragujevačkih kompanija nalazi se u grupi najvećih gubitaša u Srbiji

BiznisSrbija

3.11.2023 17:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Sedam kragujevačkih kompanija nalazi se u grupi najvećih gubitaša u Srbiji Sedam kragujevačkih kompanija nalazi se u grupi najvećih gubitaša u Srbiji
U grupi najvećih gubitaša u Srbiji nalazi se sedam kragujevačkih kompanija, čiji je ukupan gubitak veći od 136 milijardi dinara.   Najveći gubitaši u Kragujevcu... Sedam kragujevačkih kompanija nalazi se u grupi najvećih gubitaša u Srbiji

U grupi najvećih gubitaša u Srbiji nalazi se sedam kragujevačkih kompanija, čiji je ukupan gubitak veći od 136 milijardi dinara.  

Najveći gubitaši u Kragujevcu su kompanije Zastava automobili u stečaju, Grupa Zastava vozila u stečaju, Zastava oružje, FCA Srbija i Energetika, prenosi Beta.

Tu su i dužnici stečajne mase: Zastava kamioni u stečaju i Preduzeće za puteve Kragujevac.

Među 100 najuspešnijih kompanija u Srbiji nalazi samo jedna kragujevačka – Agromarket i to na 17. mestu, sa neto dobitkom od 5,7 milijardi dinara.

Kada je reč o poslovnom prihodu, Agromarket je na 53. mesto sa poslovnim prihodom od 30,2 milijarde dinara, dok su se FCA Srbija, Forma ideale i Trnava promet plasirale na 77, 94. i 96. mesto sa prihodima od 21,3 milijarde, 17,8 milijardi i 17,5 milijardi dinara.

„Više nego porazni podaci za četvrti grad po veličini u Srbiji, jer je jasna tendencija njegovog propadanja kada se uporede podaci iz poslednjih godina. Pokazatelji su jasni i po njima se najuspešnije kompanije nalaze na teritoriji grada Beograda, to jest svake godine sve je veća centralizacija“, pišu Kragujevačke novine u tekstu „Kragujevac – grad koji odumire“.

Kako se navodi, korene ovakve tendencije treba tražiti u političkom funkcionisanju države, jer je svima jasno da je tu najveća centralizacija.

Dodaje se da su fabrike, čije se otvaranje pompezno najavljuje u gradu, nižerazredne na republičkom nivou, a takve su i plate zaposlenih u njima.

Prosečna neto zarada za avgust ove godine u Kragujevcu iznosila je 80.840 dinara i bila je veća za 2.451 dinar nego  julska zarada, objavio je Republički zavod za statistiku. Prosečna neto zarada u avgustu na nivou Srbije iznosila je 86.112 dinara. Kragujevčani tako za republičkim prosekom „zaostaju“ za 5.272 dinara.

U beogradskoj opštini Stari grad prosečna zarada je bila 155.125 dinara, skoro duplo više nego u Kragujevcu.

  • ŽIZI

    5.11.2023 #1 Author

    Šta bi sa ekonomskim tigrom?

    Odgovori

  • NATI

    5.11.2023 #2 Author

    Lepo napisano da je policitki razlog u pitanju

    Odgovori

  • VALERIJA

    5.11.2023 #3 Author

    Žao mi je, volim Kragujeva, ali šta da se radi kad se pogrešni ljudi nađu na vrhu.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.11.2023 #4 Author

    Porazavajuca statistka za Kragujevac…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...