neophodno i povećanje broja inspektora rada

Sindikat Sloga: Sve više nesreća na radu, potrebno hitno jačanje zakonodavstva

Srbija

18.1.2024 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Sindikat Sloga: Sve više nesreća na radu, potrebno hitno jačanje zakonodavstva Sindikat Sloga: Sve više nesreća na radu, potrebno hitno jačanje zakonodavstva
Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su u četvrtak da sve više tragedija na radnom mestu širom zemlje, među kojima su poslednje u kruševačkoj Trayalu... Sindikat Sloga: Sve više nesreća na radu, potrebno hitno jačanje zakonodavstva

Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su u četvrtak da sve više tragedija na radnom mestu širom zemlje, među kojima su poslednje u kruševačkoj Trayalu i aleksandrovačkoj Magni, ukazuju da država, uprkos Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, nije sposobna da institucionalno sprovede mere zaštite radnika, kontrole i sankcionisanja poslodavaca i odgovornih lica u kompanijama i firmama gde se tragedije događaju.

Istaknuto je da je hitno potrebna promena takvog stanja u oblasti zaštite na radu, a kao ključni problemi navedeni su nedostatak ili neadekvatna primena Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, nedovoljan nadzor i inspekcije, korupcija i sukobi interesa, kao i nedostatak svesti ili obuke o bezbednosti na radu, prenosi Beta.

Iz Sloge su zato pozvali na hitno jačanje zakonodavstva i njegovu rigoroznu primenu, bez izuzetka.

Takođe, kako su naveli, neophodno je i povećanje broja inspektora rada, unapređenje njihove obuke i resursa, kako bi se osigurala redovna kontrola i nadzor nad primenom bezbednosnih standarda.

Dodaje se i da radnici moraju uvek biti svesni opasnosti ukoliko rade na mestu sa povećanim rizikom bez adekvatne zaštitne opreme, moraju da odbiju nebezbedan rad i to prijave svome sindikatu ili inspekciji.

U sindikatu Sloga smatraju da je „država je duboko zagrizla u korupciju, gde institucije ne rade svoj posao i gde se prećutno ili koruptivno dozvoljava pojedinim poslodavcima da se prema radnicima ponašaju kao prema predmetima, a ne ljudskim bićima“.

Istaknuto je da su zbog toga potrebne strože mere za sprečavanje korupcije u regulatornim telima, kao i veća transparentnost u procesima donošenja odluka.

Edukacija radnika i poslodavaca o važnosti bezbednosti na radu igra ključnu ulogu u prevenciji nesreća, jer zakon ne treba da bude samo formalnost, što je sada, već efikasan alat koji ispunjava svoje osnovne elemente i ciljeve, naveli su iz Sloge.

Smatraju i da se moraju ojačati prava radnika, jer je, kako su ukazali, podržavanje formiranja i jačanja sindikata, kao i pružanje bolje pravne zaštite radnicima, ključno za stvaranje bezbednijeg i pravednijeg radnog okruženja.

 • oblak57

  18.1.2024 #1 Author

  nista novo..

  Odgovori

 • jevtić

  18.1.2024 #3 Author

  Sramota

  Odgovori

 • AJA

  18.1.2024 #4 Author

  Bilo bi dobro povecati broj inspektora rada.

  Odgovori

 • SUNCE

  19.1.2024 #5 Author

  Zakonodavac mora da urvrdi jasne mere i velike kazne za ne postovanje odredbi .To je jedini nacin.

  Odgovori

 • NATI

  21.1.2024 #6 Author

  Redovno da obilazi inspekcija i sigurno bi se smanjilo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.