Tokom prošle nedelje prodato 17.307 akcija beogradskog saobraćajnog preduzeća

Smederevo prodalo akcije u Lasti – „Zbirni račun“ nastavio da uvećava vlasništvo

BerzaInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

26.3.2024 12:24 Autor: Milica Rilak 3

Smederevo prodalo akcije u Lasti – „Zbirni račun“ nastavio da uvećava vlasništvo Smederevo prodalo akcije u Lasti – „Zbirni račun“ nastavio da uvećava vlasništvo
Prošlu nedelju akcija Laste okončala je na listi najtrgovanijih, kao i na spisku hartija-dobitnica Beogradske berze, a vlasnika je promenilo ukupno 17.307 pojedinačnih hartija.... Smederevo prodalo akcije u Lasti – „Zbirni račun“ nastavio da uvećava vlasništvo

Prošlu nedelju akcija Laste okončala je na listi najtrgovanijih, kao i na spisku hartija-dobitnica Beogradske berze, a vlasnika je promenilo ukupno 17.307 pojedinačnih hartija.

U međuvremenu su „proknjižene“ prošlonedeljne transakcije, pa je jasno da je investitor koji koristi Zbirni račun Erste banke povećao svoje vlasništvo za 0,71 procentni poen, i da sada poseduje 16,56 odsto kapitala Laste, dok je Grad Smederevo „ispao“ sa liste 10 najvećih akcionara.

Zbirni račun je, naime, prošlu nedelju okončao sa 15,85 odsto kapitala, odnosno 364.717 akcija u svom paketu, da bi početkom ove nedelje zvanični podaci ukazali na to je taj paket „porastao“ za 16.179 akcija.

Ko su prodavci akcija – govore zvanični podaci Centralnog registra za hartije od vrednosti. Naime, Grad Smederevo bio je među 10 najvećih akcionara kada je urađen presek stanja na dan 20. mart, a sada je „izbrisan“ sa te liste.

Izvor: CRHOV

Smederevo je posedovalo 15.445 akcija Laste dok je, prema nedeljnom izveštaju Beogradske berze, prošle nedelje vlasnika promenilo ukupno 17.307 akcija.

To dalje znači da ili još nisu proknjižene sve prošlonedeljne transakcije ili se još neko „ubacio“ u igru oko kupoprodaje Lastinih akcija, iako je oko 2.000 akcija iz ove računice premalo za ozbiljniju zaradu ili učešće u vlasničkoj strukturi.

Zvanični podaci ukazuju i na to da, osim Zbirnog računa, nijedan od preostalih devet najvećih akcionara Laste nije kupovao ili prodavao svoje akcije osim Grada Smedereva.

Izvor: CRHoV

Međutim, u ponedeljak 25. marta opet je počela prodaja „na sitno“, pa je su 134 akcije Laste promenile vlasnika po ceni od 580 dinara po komadu. Za koji dan moći ćemo da vidimo čiji se to paket smanjuje, a novo ime na spisku 10 najvećih akcionara je Opština Inđija, koja je prema današnjem preseku stanja posedovala 5.466 akcija.

Akcija Laste, inače, tokom današnjeg dana gubi na vrednosti i njena cena trenutno se kreće oko 565 dinara. To je manje od prošlonedeljnog maksimuma od 583 dinara po akciji, i svakako bliže ceni od 560 dinara, po kojoj ceni je prodat najveći paket u poslednjih mesec dana – onaj koji je prodao Grad Beograd.

U domaćim medijima se, inače, spekuliše da iza Zbirnog računa Erste banke stoje kompanije Strela Obrenovac ili Strela Ub, u vlasništvu Miroslava Nikolića. Strela Obrenovac, inače, u vlasništvu ima 60 odsto kapitala Lastine ćerke-firme Lastra.

Podaci bonitetne kuće CompanyWall ukazuju da Lasta u poslednje tri godine pravi neto gubitak, koji je u 2022. udvostručen u odnosu na 2021. godinu na 919 miliona dinara.

Kratkoročne obaveze Laste dostigle su u 2022. godini vrednost od gotovo pet milijardi dinara, a dugoročne 2,1 milijardu dinara, uz racio likvidnosti od 0,28 u 2022. godini. Ovo saobraćajno preduzeće te godine imalo je 2.018 zaposlenih, a ostvarilo je ukupan prihod od oko sedam milijardi dinara.

  • LENA

    26.3.2024 #1 Author

    Zanimljivo je videti kako se vlasnička struktura Lastine akcije menja, posebno s obzirom na kontekst gubitaka koje preduzeće beleži u poslednjim godinama.

    Odgovori

  • SENSEI

    27.3.2024 #2 Author

    Jednog dana će sve biti privatizovano, i vazduh i voda. Sve

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.3.2024 #3 Author

    Bolje tako nego da propada i dalje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...