Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija nosioci članstva

Srbija postala 33. zemlja članica organizacije WorldSkills Europe

PreduzetnikSrbija

7.6.2024 13:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Srbija postala 33. zemlja članica organizacije WorldSkills Europe Srbija postala 33. zemlja članica organizacije WorldSkills Europe
Srbija je pristupila WorldSkills Europe na Generalnoj skupštini održanoj u Luksemburgu 6. juna 2024, a zvanični nosilac članstva u organizaciji je Kancelarija za dualno... Srbija postala 33. zemlja članica organizacije WorldSkills Europe

Srbija je pristupila WorldSkills Europe na Generalnoj skupštini održanoj u Luksemburgu 6. juna 2024, a zvanični nosilac članstva u organizaciji je Kancelarija za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija.
Postati član WorldSkills Europe znači da će Srbija moći da učestvuje na EuroSkills takmičenju 2025. u Herningu u Danskoj, kao i na budućim EuroSkills takmičenjima.

WorldSkills Europe je organizacija koja je deo šireg pokreta – WorldSkills International, jedan vid „obrazovne olimpijade“ na kojoj se omogućava mladima da odmere svoje stečene veštine i dostignuća.

WorldSkills Europe posvećeno radi sa mladima, kako bi se pripremili za poslove budućnosti i veoma aktivno promoviše stručno obrazovanje, kao i obuke za aktuelna zanimanja širom Evrope. Ova organizacija okuplja privrednike, predavače i mlade iz preko 30 zemalja kako bi se kvalifikovanim mladim profesionalcima pružila prilika da se takmiče, steknu savremena znanja i iskustva i nauče kako da postanu najbolji u svojoj veštini po izboru.

„Uzbuđeni smo što možemo da pozdravimo Srbiju kao članicu WorldSkills Europe i radujemo se novim perspektivama, uvidima i znanju koje će doneti našim postojećim članovima. Kako naše članstvo nastavlja da raste, tako raste i posvećenost svih naših članova da podignu standarde izvrsnosti u veštinama, kao i želja da inspirišemo sledeću generaciju mladih profesionalaca širom Evrope“, rekao je Gijom Suto, predsednik odbora WorldSkills Europe.

Prof. dr Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija, rekla je da je „misija Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS uspostavljanje dualnog obrazovanja kao jednog od glavnih nosilaca razvoja ljudskog kapitala i ekonomskog razvoja Srbije, kao i da razvija standarde kvalifikacija u skladu sa potrebama savremenog društva, da obezbedi kvalitet u procesu sticanja kvalifikacija, kao i njihovu uporedivost sa kvalifikacijama stečenim u drugim zemljama“.

„Model dualnog obrazovanja je prepoznat u Republici Srbiji kao vodeća platforma za sticanje znanja, veština, sposobnosti i stavova, kao i lakše zapošljavanje mladih. Smatramo da je učešće naših timova na EuroSkills takmičenju važan faktor u vrednovanju znanja i zadovoljstva učenika“, istakla je Grujić.

Ministarka prosvete dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da „čvrsto veruju da će uključivanje Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija kao zvaničnog člana WorldSkills Europe značajno doprineti razmeni znanja, najboljih praksi i ukupnom unapređenju standarda veština kako na regionalnom tako i na globalnom nivou“.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, između ostalog rekao je da je „za našu zemlju, ovo odlična prilika da na međunarodnom nivou predstavi stručnost i veštine mladih ljudi u Srbiji u više od 40 zanimanja.“

  • JANS

    9.6.2024 #1 Author

    Dualno obrazovanje da svakako, ali kod nas teško ostvarivo jer ništa ne funkcioniše

    Odgovori

  • BLIZANAC

    9.6.2024 #2 Author

    Neka nam je sa srecom

    Odgovori

  • gagica

    9.6.2024 #3 Author

    Nadamo se da ce obrazovanje stvarno biti obrazovanje

    Odgovori

  • SUNCICA

    9.6.2024 #5 Author

    Napredujemo u svim aspektima

    Odgovori

  • Manja

    9.6.2024 #6 Author

    Ovo su lepe vesti

    Odgovori

  • STEPA

    10.6.2024 #7 Author

    Samo da sve profunkcioniše kako treba

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.6.2024 #8 Author

    Da zazivi kod nas uskoro,tesko…

    Odgovori

  • MARA

    14.6.2024 #9 Author

    Imaćemi benefita od toga

    Odgovori

  • STEPA

    19.6.2024 #10 Author

    Sjajna stvar, samo da bude tako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.