SRBIJA OSMA U SVETU PO IZVOZU ŽITA Primljena u Međunarodni žitarski savet

AgrobiznisBiznisIzdvajamoSrbija

2.4.2020 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SRBIJA OSMA U SVETU PO IZVOZU ŽITA Primljena u Međunarodni žitarski savet SRBIJA OSMA U SVETU PO IZVOZU ŽITA Primljena u Međunarodni žitarski savet
Srbija je postala punopravna članica Međunarodnog žitarskog saveta (IGC) čime se priključila najvećim svetskim proizvođačima ove biljke, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije. Članovi ovog... SRBIJA OSMA U SVETU PO IZVOZU ŽITA Primljena u Međunarodni žitarski savet

Srbija je postala punopravna članica Međunarodnog žitarskog saveta (IGC) čime se priključila najvećim svetskim proizvođačima ove biljke, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije. Članovi ovog saveta su najveći svetski proizvođači, a u odluci IGC o prijemu Srbije navodi se da je naša zemlja jedan od najznačajnijih proizvođača i osma u svetu po izvozu.

Srbija je prošle godine imala odlične izvozne rezultat a njeno članstvo u Međunarodnom žitnom savetu značajno će doprineti boljoj međunarodnoj trgovini žitaricama, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke IGC, koju prenosi ministarstvo.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je do septembra prošle godine ostvarila proizvodnju pšenice od 2.535 hiljada tona, što je za 13,8 odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu u 2018. godini. U odnosu na desetogodišnji prosek (2009–2018), proizvodnja pšenice je veća za 0,2 odsto.

Prema podacima sa sajta Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije”, ukupan rod pšenice za prošlu godinu procenjen je na 2.534.643 tone, što je oko 407.000 tona manje nego 2018. godine. Procenjuje se da je prosečan prinos iznosio 4,38 tona po hektaru, a da je za tri meseca iz Srbije izvezeno u svet 93.505 tona pšenice i 38.316 tona brašna.

Tagovi
SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...