SRBIJA UVODI NOVE TEHNOLOGIJE U POLJOPRIVREDI Zaprašivanje useva pomoću drona

AgrobiznisBiznisSrbija

3.6.2020 11:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

SRBIJA UVODI NOVE TEHNOLOGIJE U POLJOPRIVREDI Zaprašivanje useva pomoću drona SRBIJA UVODI NOVE TEHNOLOGIJE U POLJOPRIVREDI Zaprašivanje useva pomoću drona
Srbija uvodi nove tehnologije u poljoprivredi koje su prvi put u našoj zemlji primenjen na imanju Poljoprivredne škole u Obrenovcu prilikom zaprašivanja useva iz... SRBIJA UVODI NOVE TEHNOLOGIJE U POLJOPRIVREDI Zaprašivanje useva pomoću drona

Srbija uvodi nove tehnologije u poljoprivredi koje su prvi put u našoj zemlji primenjen na imanju Poljoprivredne škole u Obrenovcu prilikom zaprašivanja useva iz dronova.

Direktor te škole u Obrenovcu Dragoljub Zlatanović kaže da je ovo pravi primer primene nauke u poljoprivredi. „Radićemo analizu kada se završi žetva, videće se koliki će biti prinosi i tada pa ćemo i sa učenicima moći da razgovaramo o eventualnim prednostima ovakvog tipa rada“, rekao je on.

Predsednik Asocijacije za bespilotne sisteme u privredi Momir Alvirović objasnio je da se radi o upotrebi bespilotnih letilica za ranu detekciju promena i otkrivanje bolesti u cilju pravilnog planiranja agroteghničkih mera putem daljinske detekcije.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

„Došli smo do te faze razvoja tehnologije da možemo tretman raditi iz niskog leta tokom koga dolazi do preciznog rasprišivanja rastvora na visini od 1,5 do tri metra iznad useva“, kazao je Alvirović i objasnio da je doziranje precizno i da više letilica, koje imaju osam raspršivača, može da se koristi istovremeno na većim poljima.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević rekao je da je će resorno ministarstvo u narednom periodu još više podržavati i podsticati ovakvu vrstu rada i tretmana useva.

„Važno je da svi, a naročito učenici poljoprivrednih škola na ovakvom primeru vide da poljoprivreda nije samo motika, traktor i plugovi već da je budućnost u novim tehnologijama i digitalizaciji i nadam se da ćemo sa ovim nastaviti“, rekao je on.

Direktorka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Grada Beograd Milica Janković rekla je da su zajedno sa obrenovačkom školom zasnovali ogledna polja strnih žita i kukuruza u Grabovcu. “Do sada ova tehnologija primenjena u voćarstvu i važno je da uvedemo nešto novo u poljoprivredi i pokažemo da ona podrazumeva i primenu visoke tehnologije“, rekla je Janković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...