Kompanija Labena kreira startap akcelerator

Srpski biotehnološki inovatori dobijaju novi pristup investitorima

InovacijePreduzetnikSrbijaSvet

14.3.2023 11:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Srpski biotehnološki inovatori dobijaju novi pristup investitorima Srpski biotehnološki inovatori dobijaju novi pristup investitorima
Kompanija Labena, regionalni lider na tržištu laboratorijske opreme iz oblasti farmaceutske, medicinske, prehrambene, petro-hemijske industrije i svih drugih područja istraživanja i razvoja u akademskim... Srpski biotehnološki inovatori dobijaju novi pristup investitorima

Kompanija Labena, regionalni lider na tržištu laboratorijske opreme iz oblasti farmaceutske, medicinske, prehrambene, petro-hemijske industrije i svih drugih područja istraživanja i razvoja u akademskim institucijama, pokreće prvi korporativni startap akcelerator za inovativna rešenja iz sfera biotehnologije, medicine, farmaceutske i prehrambene industrije i zaštite životne sredine.

“Cilj nam je da inovativne ideje i rešenja koja mogu doprineti bržem razvoju u području biotehnologije, farmacije i zdravstva ugledaju svetlo dana, te da se realizuju i koriste u praksi. Želimo da našim znanjem, vezama, infrastrukturom i laboratorijama pomognemo i osposobimo one koji žele da testiraju, razviju i komercijalizuju svoja inovativna rešenja. Možemo im pomoći u povezivanju s fondovima u Evropi, SAD i drugim delovima sveta“, istakao je Borut Čeh, direktor kompanije Labena.

Brojni istraživački timovi sa različitih univerziteta, inovativni startapovi, kao i nezavisni inovatori iz regiona Centralne i Istočne Evrope, tokom svog rada generišu ideje i inovativna rešenja, koja retko imaju mogućnost da razviju do kraja i stave na raspolaganje onima kojima su potrebna, zato što im u ključnim trenucima izostaje neophodna podrška.

“Kako iz iskustva znamo da je za razvoj ovog tipa rešenja potrebno značajno ulaganje vremena i finansijskih sredstava, kao i korišćenje kvalitetne infrastrukture koja nije lako dostupna, kreirali smo jedan zaokružen sistem podrške koji uključuje ne samo izvrsne mentore i savremenu opremu, već i konekcije sa potencijalnim investitorima koji raspolažu sa više od 100 miliona evra za investiranje “, izjavio je dr Nedeljko Milosavljević, kodirektor Labena Ventures-a.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti za učešće u programu u periodu od 14. marta do 15. maja 2023. godine. Stručna komisija će potom odabrati do 40 projekata koji će imati prilike da uz podršku više od 80 međunarodnih eksperata iz oblasti preduzetništva, finansija, kao i iz oblasti upotrebe rešenja, rade na validaciji i daljem razvoju svojih inovacija.

Finalnom selekcijom će biti izdvojeno do 10 rešenja koja će biti predstavljena potencijalnim investitorima, među kojima su i biznis anđeli, predstavnici banaka i fondova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.