odluka zavisi od ponude

Suvlasnik firme Matijević: Zainteresovani smo za kupovinu hotela Slavija

Srbija

4.10.2023 12:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Suvlasnik firme Matijević: Zainteresovani smo za kupovinu hotela Slavija Suvlasnik firme Matijević: Zainteresovani smo za kupovinu hotela Slavija
Suvlasnik kompanije Matijević Bojan Matijević rekao je u sredu da će ta porodična firma otkupiti dokumentaciju za učešće na aukciji na kojoj će država... Suvlasnik firme Matijević: Zainteresovani smo za kupovinu hotela Slavija

Suvlasnik kompanije Matijević Bojan Matijević rekao je u sredu da će ta porodična firma otkupiti dokumentaciju za učešće na aukciji na kojoj će država ponuditi prodaju 100 odsto kapitala beogradskog hotela „Slavija“.

„Kao biznismeni zainteresovani smo za kupovinu svega što se prodaje, kupićemo dokumentaciju za hotel ‘Slaviju’, pa ćemo tek za dan-dva kada je pregledamo odlučiti da li ćemo učestvovati na aukciji“, rekao je Matijević, jedan od sinova biznismena Petra Matijevića koji upravljaju kompanijom, prenosi Beta.

Dodao je da konačnu odluku ne mogu da donesu dok ne vide konkretno imovinu hotela i uslove jer ima dosta „nepoznanica“.

Matijević je rekao da njihov hotel „Centar Beograd“ na Trgu Republike dobro posluje i da ta kompanija želi, ako je moguće, da objedini simbole Beograda, kupovinom hotela „Slavija“.

Naveo je da hoteli koji su u vlasništvu kompanije posluju zadovoljavajuće i da je popunjenost kapaciteta „Centra Beograd“ 90 odsto, kao i hotela „Aleksandar“, „Centar Novi Sad“ i „Ribarsko ostrvo“ 90 odsto, a hotela „Vojvodina“ u Zrenjaninu 70 odsto.

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je poziv za prodaju 100 odsto državnog udela hotela „Slavija“, metodom javnog nadmetanja, po početnoj ceni, koja je jednaka procenjenoj vrednost kapitala od 24,9 miliona evra.

Prijave za učešće u postupku podnose se do 24. novembra, a otvaranje ponuda će biti 28. novembra.

Foto: Pixabay.com

Kvalifikacioni uslovi za učešće u javnom nadmetanju za privredno društvo su da je samostalno ostvarilo poslovni prihod u 2022. godini u iznosu od najmanje 50 miliona evra i da je samostalno ostvarilo poslovni i neto dobitak u 2022. godini.

Ukoliko želi da učestvuje u nadmetanju investicioni fond mora da imao ukupnu aktivu u vrednosti od najmanje 250 miliona evra u 2022. godini, dok fizičko lice mora da poseduje novčana sredstva u iznosu od najmanje 25 miliona evra.

U sastavu hotela „Slavija“ su tri objekta, ukupne površine skoro 29.000 kvadratnih metara na jednoj od najboljih lokacija u Beogradu, na Trgu Slavija i u neposrednoj blizini Hrama svetog Save i Terazija.

„Slavija hotel“ nalazi se u procesu privatizacije još od 2005. godine kada je izdvojen iz JAT-a. Hotel je, kako je preneo Danas, prošle godine imao gubitak od 14,6 miliona dinara pre oporezivanja, a krajnji gubitak iznosio je blizu osam miliona dinara, prema godišnjem izveštaju preduzeća za 2022. godinu.

Iako je hotel skoro 10 godina u procesu privatizacije, deo hotela „Slavija“, „Slavija lux“ je pre pet godina bio prodat kompaniji Matijević u jednom savim drugačijem procesu.

Izvršitelj je tri puta utvrđivao vrednost hotela, pa je prvo procenio na četiri miliona evra, da bi nakon reakcije poslovodstva „Slavije“ povećao procenu na 5,9 miliona evra, a na kraju je uvažio procenu veštaka od 9,4 miliona evra. Na aukciji je početna cena bila 70 odsto procenjene vrednosti, odnosno 6,53 miliona evra. Po ovoj ceni, kvadrat hotela „Slavija lux“ vrednovan je po svega 940 evra.

Na aukciji je pobedio vlasnik kompanije Matijević, Petar Matijević, odnosno njegova firma Mat Real Estate, koja je odmah položila i depozit od šest miliona evra, ali je Privredni sud proglasio prodaju nevažećom.

  • SHALIMAR

    4.10.2023 #1 Author

    Bolje nase firme da kupe Slaviju nego stranci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...