Preduslov za e-Sanduče da privredno društvo ima registrovanu adresu za prijem elektronske pošte

Sva privredna društva u Srbiji dobila nalog na Portalu eUprava

BiznisSrbija

22.2.2024 16:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sva privredna društva u Srbiji dobila nalog na Portalu eUprava Sva privredna društva u Srbiji dobila nalog na Portalu eUprava
Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopštila je da je od 12. januara 2024. godine svim privrednim društvima koja se nisu samostalno registrovala... Sva privredna društva u Srbiji dobila nalog na Portalu eUprava

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopštila je da je od 12. januara 2024. godine svim privrednim društvima koja se nisu samostalno registrovala kao korisnici usluga elektronske uprave kreirala Jedinstveni elektronski sandučić (eSanduče) na Portalu eUprava radi elektronskog dostavljanja akata od strane organa javne vlasti.

Adresa elektronske pošte kojom su privredna lica registrovana u APR-u je povezana sa Portalom eUprava i putem nje će stizati obaveštenja o prispeću dokumenata u eSanduče.

Kancelarija je podsetila da je Zakonom o privrednim društvima propisano da je privredno društvo dužno da se registruje kao korisnik usluga elektronske uprave u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronska uprava, kao i da se elektronski dokument privrednom društvu dostavlja u Jedinstven elektronski sandučić na Portalu eUprava, osim ako je posebnim zakonom drugačije propisano.

Zato su na osnovu Zakona o elektronskoj upravi kreirali Jedinstveni elektronski sandučić (eSanduče) svakom privrednom društvu koje ima registrovanu adresu za prijem elektronske pošte u Registru privrednih subjekata Agencije za privredne registre, a koja se nisu do sada registrovala kao korisnici usluga elektronske uprave (Portala eUprava).

Korisnici usluga elektronske uprave dobijaju obaveštenje o prispeću elektronskog dokumenta u eSanduče na adresu elektronske pošte privrednog društva i na adrese elektronske pošte zakonskih odnosno ostalih zastupnika, nakon čega se dokument može preuzeti u bilo kom trenutku.

„U eSandučetu dostupna je i potvrda o dostavljanju, koja sadrži podatke o statusu dostave, čime se unapređuje pravna sigurnost i otklanjaju moguće sumnje u pravosnažnost odluka“, istakli su u saopštenju.

Naveli su i da je preduslov za kreiranje eSandučeta da privredno društvo ima registrovanu adresu za prijem elektronske pošte u Registru privrednih subjekata Agencije za privredne registre, kao i da je neophodno da se zakonski ili drugi zastupnik prijavi na Portal eUprava, na adresi https://euprava.gov.rs/, putem kvalifikovanog elektronskog sertifikata ili mobilnom aplikacijom ConsentID.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...