U Vladi Srbije potpisan Memorandum o razumevanju sa švajcarskom kompanijom

Swiss Rockets gradi inovacioni centar za nuklearnu medicinu u beogradskom BIO4 kampusu

InovacijePreduzetnikSrbija

26.7.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Swiss Rockets gradi inovacioni centar za nuklearnu medicinu u beogradskom BIO4 kampusu Swiss Rockets gradi inovacioni centar za nuklearnu medicinu u beogradskom BIO4 kampusu
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i izvršni direktor kompanije Swiss Rockets AG Vladimir Cmiljanović potpisali su u utorak u Vladi Srbije... Swiss Rockets gradi inovacioni centar za nuklearnu medicinu u beogradskom BIO4 kampusu

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i izvršni direktor kompanije Swiss Rockets AG Vladimir Cmiljanović potpisali su u utorak u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, kojim su otvorene nove mogućnosti za razvoj onkologije i nuklearne medicine, saopštila je Vlada.

Begović je nakon potpisivanja Memoranduma objasnila da su naši ljudi koji žive i rade u Švajcarskoj osnivači inovativne kompanije, odnosno mreže kompanija Swiss Rockets AG, sa velikim brojem inovacija u svom portfoliju, i da su odlučili da naprave ovaj korak i da prenesu svoje znanje i tehnologije u Srbiju.

Ova kompanija će u okviru BIO4 kampusa izgraditi novi inovacioni centar za nuklearnu medicinu, navela je Begović.

Ministarka je dodala da će ova kompanija takođe pomoći razvoju startap eko sistema u oblasti biotehnologije u Srbiji i da je već započela saradnju sa našim naučno-istraživačkim institutima, kao što je INEP i Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM).

Ovi instituti su budući stanari BIO4 kampusa, a ovo je prvi konkretan projekat sa švajcarskom kompanijom, rekla je Begović, izrazivši očekivanje da će mu se pridružiti sve veći broj kompanija.

Cmiljanović je istakao da je ova kompanija odlučila da uđe u saradnju sa našom državom za pravljenje tzv. teranostik inovejšn centra, stoji u saopštenju Vlade.

„To su najmodernije bolnice, gde ćemo raditi proizvodnju najnovijih molekula za personalizovanu kancer medicinu. Radićemo sa najnovijim tehnologijama skeniranja pacijenata sa metastazama i onda ćemo na osnovu tih tehnologija moći da koristimo te molekule kako bismo uspešno lečili pacijente sa metastazama“, objasnio je Cmiljanović.

On je dodao da ova kompanija iz Švajcarske prebacuje veoma bitne tehnologije u Srbiju, kao i da će se te tehnologije dalje razvijati u našoj zemlji.

Cmiljanović je istakao da su ovi projekti sada veoma bitni za pacijente sa tumorima, a to su prvenstveno pacijenti sa metastazama na prostati, neuroendokrinim tumorima, sa glioblastomama i rakom dojke.

Takođe, on je ukazao na to da su veliku ulogu u ostvarivanju ove saradnje, osim ministarke Begović, imale i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

  • Anonimni

    27.7.2023 #1 Author

    Baš zanimljivo…A koje su tačno te inovacije ove kompanije koje pominjete? Možete li da nam nabrojite neke? Hvala unapred

    Odgovori

  • STEPA

    8.8.2023 #2 Author

    Samo da se sve brzo uradi kako bi se što pre pomoglo obolelima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...