Trilateralni sastanak ministara energetike u Beogradu

Transbalkanski koridor i HE Buk Bijela značajni energetski projekti

SrbijaU fokusu

8.3.2024 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Transbalkanski koridor i HE Buk Bijela značajni energetski projekti Transbalkanski koridor i HE Buk Bijela značajni energetski projekti
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa ministrima energetike i rudarstva Crne Gore i Republike Srpske –... Transbalkanski koridor i HE Buk Bijela značajni energetski projekti

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa ministrima energetike i rudarstva Crne Gore i Republike Srpske – Sašom Mujovićem i Petrom Đokićem o regionalnom povezivanju, saradnji na energetskim projektima i pitanjima u vezi sa procesom energetske tranzicije.

Ministarka je, kako je saopšteno posle sastanka, istakla da mnogi energetski projekti imaju i elemente prekogranične saradnje i zahtevaju uključivanje sve tri strane.

Naša zemlja, kako je navela, ima značajnu trgovinsku razmenu i sa Crnom Gorom i sa BiH, potpisane memorandume o saradnji u oblasti energetike, kao i zajedničke projekte koji se već realizuju.

„Posebno je važna izgradnja Transbalkanskog koridora, koji će povećati naše kapacitete na prenosnoj mreži, povezati tržišta Rumunije i Srbije sa tržištima BiH, Crne Gore i Italije, a takođe je i uslov za priključenje na mrežu RHE Bistrica, koja je za nas strateški važan projekat“, predočila je Đedović Handanović.

Glavna tema sastanka bila je upravo to kako da nađemo način da zajedno idemo napred u takvim projektima, na korist sve tri strane, prenela je ministarka i napomenula da su elektroprivrede Srbije i Republike Srpske već pokrenule zajednički projekat izgradnje HE Buk Bijela, koja je značajan energetski kapacitet.

Ministar Đokić je naglasio da će Republika Srpska učiniti sve da se realizuje izgradnja HE Buk Bijela, uz napomenu da su i Vlada Srbije i EPS pokazali da žele da se nastavi ovaj projekat.

U skladu sa tim, kako je poručio, treba da se razreše određena pitanja koja izazivaju zabrinutost u vezi sa zaštitom životne sredine, kao i da se prilikom dobijanja odgovora na ta pitanja poštuje stav struke.

Đedović je rekla da je na sastanku bilo reči i o planovima za izgradnju hidroelektrana u Crnoj Gori, a koji mogu biti predmet saradnje, bilo sa stanovišta zajedničke realizacije, ili sa stanovišta prekograničnih uticaja i zaštite životne sredine.

Ministar Mujović je naglasio da je posebno važno da radimo na jačanju prenosnih kapaciteta koji su od značaja za sve tri strane, ocenivši da ćemo biti snažniji ako smo jedinstveniji i zajedno nastupamo prema Energetskoj zajednici i branimo naše zajedničke ciljeve.

  • Boba321

    10.3.2024 #1 Author

    Moracemo svi zajedno ici u dalje projekte to je resenje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...