prošle godine na našim putevima život izgubile 553 osobe

U Beogradu međunarodna konferencija za bezbednost u saobraćaju

ManifestacijeSrbijaU fokusu

15.5.2023 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Beogradu međunarodna konferencija za bezbednost u saobraćaju U Beogradu međunarodna konferencija za bezbednost u saobraćaju
Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) i Međunarodna federacija za puteve (IRF Global) organizuju međunarodnu regionalnu konferenciju „Vizija nula za Balkan“ koja se održava u... U Beogradu međunarodna konferencija za bezbednost u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) i Međunarodna federacija za puteve (IRF Global) organizuju međunarodnu regionalnu konferenciju „Vizija nula za Balkan“ koja se održava u Beogradu 15. i 16. maja 2023. godine u okviru druge decenije akcije Ujedinjenih nacija za bezbednost na putevima (2021-2030) i u toku sedme UN globalne nedelje bezbednosti saobraćaja.

Konferencija ima za cilj promociju pristupa bezbednog sistema i vizije nula, sa akcentom na ranjive kategorije učesnika u saobraćaju, jačanje regionalne saradnje i institucionalnih kapaciteta, razmenu uspešnih praksi i znanja iz sveta i Evrope, kao i prezentaciju inovacija koje sprečavaju stradanje lica u saobraćajnim nezgodama.

U pitanju je druga po redu regionalna konferencija ovog tipa i označava početak novih oblika međunarodne saradnje kako bi se sprečile kontinuirane povrede u saobraćaju, odgovorne za oko 1.350.000 smrtnih slučajeva godišnje u svetu. 

Region Balkana trenutno ima značajno veći udeo smrtnih slučajeva i ozbiljnih povreda u saobraćajnim nezgodama na milion stanovnika nego u EU27.

Na putevima Republike Srbije je samo tokom prošle 2022. godine život izgubilo 553 lica, što je za 43 odsto više poginulih lica prema broju stanovnika u odnosu na evropski prosek. U prethodnih 30 godina, izgubljeno je 30.000 života, što je veličina jednog manjeg grada u Srbiji.

“Takvi gubici se mogu sprečiti i zato je neophodno da svi zajedno, sve institucije Republike Srbije, radimo na unapređenju bezbednosti saobraćaja na putevima i na stvaranju bezbednog sistema. Gubici u životima, ljudskom kapitalu i infrastrukturi predstavljaju ogroman trošak za zajednice. Vizija nula mora postati prioritet svih nas, a to znači da nijedan gubitak života niti teška povreda u saobraćaju nisu prihvatljivi”, naglašava Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Gosti ovogodišnje konferencije su najistaknutiji svetski stručnjaci iz ovih oblasti, visoki predstavnici međunarodnih organizacija, predstavnici nacionalnih institucija država regiona, predstavnici domaćih institucija i stručnjaci iz oblasti transporta, puteva i bezbednosti saobraćaja, kao i kompanije koje će izložiti najnovije tehnologije.

Dolazak je potvrdilo oko 300 gostiju, među kojima više od 90 stranaca iz oko 30 zemalja sveta.

Na zvaničnom otvaranju govoriće ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i Miroslav Alempić v.d. pomoćnika ministra za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja. Neki od učesnika i govornika na konferenciji su i zamenik sekretara Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) Dmitri Marijašin, potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Kris Piters, predsedavajući Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja (ETSC) Antonio Avenoso, predsedavajući Foruma evropskih instraživačkih instituta za bezbednost saobraćaja (FERSI) Rob Inink, predsednik Komiteta IRF za bezbednost na putevima, Filip Vijers.

Konferenciju je podržala i Transportna zajednica koja će u sklopu konferencije održati sastanak Tehničkog komiteta.

  • MAJA

    17.5.2023 #1 Author

    Toliko nesreća se dogodilo, treba nesto menjati definitivno po pitanju bezbednosti

    Odgovori

  • DASHA

    27.5.2023 #2 Author

    Dokle god se bude polagala voznja preko veze, a tatini sinovi prolazili nekaznjeno (ili simbolicno) za udese/nesrece za koje su odgovorni, uzalud ce biti sve konferencije ovoga sveta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...