U RAČI OTVOREN POGON ZA SKUPLJANJE MEDA Pčelari spremni za plasman na strano tržište

AgrobiznisPreduzetnikSrbijaVesti

17.6.2020 15:12 Autor: Julijana Vincan 2

U RAČI OTVOREN POGON ZA SKUPLJANJE MEDA Pčelari spremni za plasman na strano tržište U RAČI OTVOREN POGON ZA SKUPLJANJE MEDA Pčelari spremni za plasman na strano tržište
Savez pčelarskih organizacija Srbije otvorio je u sredu u Rači pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“. Pčelari su za gradnju donirali 12,8... U RAČI OTVOREN POGON ZA SKUPLJANJE MEDA Pčelari spremni za plasman na strano tržište

Savez pčelarskih organizacija Srbije otvorio je u sredu u Rači pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“. Pčelari su za gradnju donirali 12,8 miliona dinara i uzeli pozajmicu od sedam miliona dinara. Opština Rača i Vlada Srbije pomogli su izgradnju sa 80 miliona dinara, od čega su sredstva opštine Rača 30 miliona dinara, a ostatak sredstva Vlade Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da su preko Ministarstva poljoprivrede povećane subvencije po košnici na 800 dinara, ali su značajno povećane subvencije po broju košnica po domaćinstvu. Nekada je bilo, kako je rekla, do 100 košnica, a danas ih ima do 1.000.

„Potrudili smo da mnogo više uložimo u opremu, kako bismo podržali poljoprivredu, ali i pčelarstvo i podržavamo vas da kupite opremu tako što mi preuzimamo između 50 i 65 odsto ukupne investicije u opremu“, kazala je Brnabić.

Za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke izdvojeno je još oko 18,5 miliona dinara, a Vlada Srbije finansirala je i izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu.

Do sada je pogon finansiran iz sopstvenih sredstva Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) sa 64,7 miliona dinara, od čega je 53 miliona dinara iz kredita i 11,7 miliona dinara od članarine. SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova i ima tradiciju dugu 123 godine.

Foto: Pixabay.com

Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS, istakao je da pčelari konačno mogu sami da plasiraju med na tržište, bez posrednika, što je važno za njih, ali i za sve poljoprivrednike koji mogu da vide da je ovako nešto moguće. „Prava ideja je da se med plasira u inostranstvo u malim pakovanjima“, kazao je Živadinović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...