udruženje poručuje da je potreban krupan zaokret

Unija poslodavaca: Obrazovanje i vaspitanje najmoćnije sredstvo u promenama svesti i sveta

SrbijaU fokusu

11.5.2023 17:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Unija poslodavaca: Obrazovanje i vaspitanje najmoćnije sredstvo u promenama svesti i sveta Unija poslodavaca: Obrazovanje i vaspitanje najmoćnije sredstvo u promenama svesti i sveta
Unija poslodavaca Srbije u četvrtak je ukazala da su obrazovanje i vaspitanje najmoćnije sredstvo u promenama svesti i sveta i da je njen proritet... Unija poslodavaca: Obrazovanje i vaspitanje najmoćnije sredstvo u promenama svesti i sveta

Unija poslodavaca Srbije u četvrtak je ukazala da su obrazovanje i vaspitanje najmoćnije sredstvo u promenama svesti i sveta i da je njen proritet unapređenje obrazovanja i kontinuiranog profesionalnog razvoja.

Udruženje je podsetilo da su prošle nedelje dve velike tragedije zadesile postradale i njihove porodice, ali i celu Srbiju.

„Svima nam je jasno da je potreban krupan zaokret, ali i sistemsko iznalaženje rešenja“, navodi se u saopštenju Unije, prenosi Beta.

Podsetili su da su godinama kao reprezentativni predstavnik poslodavaca i društveno odgovorna organizacija ukazivali na ponašanje u skladu sa moralnim normama i tražili reforme koje stvaraju bolji privredni, a samim tim i društveni ambijent.

Neke od inicijativa Unije su bile donošenje nacionalne strategije koja bi podstakla privredni rast i bila smernica transformaciji obrazovnog sistema, zatim reforma obrazovnog sistema kroz čvršće povezivanje politika obrazovanja sa politikama tržišta rada, unapređenja obrazovnog sistema na svim nivoima, promocija sporta među mladima i povećanje broja časova fizičkog vaspitanja u školama, uvođenje etičkog kodeksa učesnika u sportu i edukaciju društva radi prevencije negativnih pojava u sportu.

„Moramo obrazovati ljude – da grade dobre međuljudske odnose, zasnovane na poštovanju, dužnosti prema porodici, prijateljima i društvu, ličnom doprinosu i važnosti opšteg dobra kod pojedinca, da budu razboriti, motivisani na celoživotno učenje i kreativno i preduzetničko razmišljanje. Obrazovati ih u osnovnim životnim veštinama, da budu disciplinovani, mudri u pogledu bavljenja svojim zdravljem, okolinom, jer kada obrazujete pojedinca, pomažete društvu da dođe do zdravog blagostanja“, istakla je Unija.

  • SUNCE

    11.5.2023 #1 Author

    Svakako su najvažniji vaspitanje i obrazovanje ali izgleda da su svi na tom polju zakazali jer je vrsnjacko nasilje već godinama problem u našem društvu.

    Odgovori

  • SUNCOKRETI1969

    11.5.2023 #2 Author

    Od kada je sveta i veka, uvek se najvise ulagalo u obrazovanje

    Odgovori

  • Dux011

    11.5.2023 #3 Author

    Ozbiljan problem koji je eksplodirao… I brzina zivota utice dosta na to sve… Balansirati je najteze. Ali mora dosta da se radi na posvecivanju deci.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.5.2023 #4 Author

    Ovo je tek pocetak,ako se nista ne preduzme desice se mnogo gore stvari…

    Odgovori

  • DUCA

    13.5.2023 #5 Author

    Treba ulagati u obrazovanje, ali se i ozbiljno pozabaviti pre svega vaspitanjem kao i obrazovanje dece.

    Odgovori

  • MAXMAD

    14.5.2023 #6 Author

    Balkan klizi u što većem neobrazovanu.

    Odgovori

  • Lelica

    14.5.2023 #7 Author

    Dosta ima uticajnih faktora.

    Odgovori

  • Milica

    14.5.2023 #8 Author

    Obrazovanje je uvek bilo najveće bogatstvo.

    Odgovori

  • HRKALOVICKA

    14.5.2023 #9 Author

    O tome se priča već godinama, ali u Sebiji dok se ne desi katastrofa niko ne reaguje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...