Početkom 2022. godine biće pokrenut fond u Užicu

USAID i Fondacija Divac obezbedile 12 miliona dinara za poljoprivrednike

AgrobiznisBiznisSrbija

7.12.2021 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

USAID i Fondacija Divac obezbedile 12 miliona dinara za poljoprivrednike USAID i Fondacija Divac obezbedile 12 miliona dinara za poljoprivrednike
Fondacija Ane i Vlade Divac u saradnji sa USAID obezbedila je fond od 12 miliona dinara u 2021. godini namenjen podsticaju poljoprivredne proizvodnje u... USAID i Fondacija Divac obezbedile 12 miliona dinara za poljoprivrednike

Fondacija Ane i Vlade Divac u saradnji sa USAID obezbedila je fond od 12 miliona dinara u 2021. godini namenjen podsticaju poljoprivredne proizvodnje u Vranju, Preijepolju, Svrljigu i Ražnju, saopštili su iz fondacije.

Fondacija Ana i Vlade Divac i USAID Projekat za konkurentnu privredu zajedno sa lokalnim partnerima predstavili su rezultate rada lokalnih fondova formiranih tokom ove godine i najavili osnivanje novih fondova u Užicu i Brusu, koji će započeti rad u 2022. godini, piše Tanjug.

Gradski većnik za poljoprivredu Užica Slobodan Kuzmanović rekao je da je ovaj grad izdvojio 41 milion dinara za subvencije u poljoprivredi i istakao da je taj iznos veći u odnosu na prošlogodišnje subvencije u vrednosti od šest miliona dinara.

Istakao je da grad sarađuje i sa privatnim i regionalnim fondovima, kako bi se poljoprivreda ovog kraja podigla na viši nivo.

Kako je izjavio Kuzmanović, za osnivanje inovativnog Fonda za kreditiranje i subvencionisanje poljoprivrednika, zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i Regionalnom razvojnom agencijom (RRA) Zlatibor, kao implementatorom ovog fonda, izdvojeno je četiri miliona dinara. On je najavio pokretanje fonda u Užicu početkom 2022. godine.

Takođe, naglasio je da je specifičnost ovog fonda koji je formiran uz podršku USAID u tome što poljoprivrednik dobija beskamatni kredit na tri godine, uz subvenciju od 30 odsto.

Kuzmanović je objasnio da poljoprivrednici u prvoj godini treba da vrate samo 10 odsto, dok u naredne dve godine vraćaju po 30 odsto.

Sredstva koja se vraćaju u fond, kaže on, koristiće se u narednim godinama za kreditiranje i subvencionisanje drugih poljoprivrednih proizvođača.

Saopšteno je da je dugogodišnja saradnja Regionalne razvojne agencije Zlatibor sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i USAID rezultirala stvaranjem poslovnih modela koji donose podršku privatnom, javnom i civilnom sektoru, kao i sistemske promene u poslovanju ova tri sektora.

Direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić rekao je da je inovacioni fond sistemska promena u načinu podrške poljoprivrednicima i agrobiznisu i izrazi zadovoljstvo što sve veći broj opština učestvuje u formiranju ovakvog mehanizma podrške.

„Akreditovana Regionalna razvojna agencija Zlatibor se 20 godina bavi različitim vidovima poslovne podrške za sva tri sektora, ali je ovaj finansijski mehanizam održiv na duži rok i drago nam je da su opštine zlatiborskog okruga to prepoznale i prihvatile kao model“, izjavio je Lukić.

Direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović rekao je da je uspeh što je ove godine pokrenuto pet obrtnih fondova za podsticaj poljoprivrede.

Naveo je da se u praksi potvrdila odlična saradnja i zalaganje opština, regionalnih razvojnih agencija i drugih partnera.

Prema Pavlovićevim rečima, poljoprivrednici i mali, tradicionalni proizvođači, koji teško dolaze do novca neophodnog za proširenje proizvodnje, konačno mogu da obezbede potrebna sredstava i to na transparentan i jednostavan način.

U saopštenju se navodi da Fondacija Ana i Vlade Divac već više od 10 godina podržava razvoj malih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava kroz donacije u sredstvima za rad i stručne edukacije.

Ispred Fondacije Ana i Vlade Divac Uroš Delić je izjavio da ova fondacija od 2020. godine razvija novi model za pristup izvorima finansijama gazdinstvima, te izrazio zadovoljstvo što je model zaživeo u Srbiji i što je sve više lokalnih samouprava zainteresovano da osnuje lokalni fond za podsticaje poljoprivrednicima.

“Uz postojeće fondove, dogovorili smo i dva nova fonda za 2022. godinu sa Opštinom Brus i, dugogodišnjim partnerom, Gradom Užice,“ istakao je Delić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...