u sklopu programa "Srbija 2027"

Uskoro počinje izgradnja Inovacionog distrikta u Kragujevcu

Srbija

17.2.2024 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Uskoro počinje izgradnja Inovacionog distrikta u Kragujevcu Uskoro počinje izgradnja Inovacionog distrikta u Kragujevcu
Početak izgradnje Inovacionog distrikta u Kragujevcu biće obeležen polaganjem kamena temeljca u petak 23. februara, najavio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, i... Uskoro počinje izgradnja Inovacionog distrikta u Kragujevcu

Početak izgradnje Inovacionog distrikta u Kragujevcu biće obeležen polaganjem kamena temeljca u petak 23. februara, najavio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, i to je nadogradnja Državnog data centra iz 2019. godine.

„Na mestu gde je nekada bila samo jedna velika livada uspeli smo za nekoliko godina izgradnjom Državnog data centra i ulaganjem u digitalizaciju, da Kragujevac pretvorimo u jedan veliki IT centar“, rekao je Jovanović novinarima u Kragujevcu, prenosi Beta.

Objasnio je da se Inovacioni distrikt gradi u sklopu programa „Srbija 2027“, kao i da će se prostirati na više od pet hektara, sa više od 56.000 kvadratnh metara, koji će se graditi u fazama, a prvi će biti smeštajni kapaciteti za zaposlene u velikim IT kompanijama koje zakupljuju prostor u Državnom data centru.

„Tu će se raditi na raznim inovativnim stvarima, a tu planiramo i našu laboratoriju za Nacionalni centar za informacionu bezbednost, jer u 21. veku moramo da pratimo trend kada je u pitanju informaciona bezbednost. Tu će se naći peti po redu naučno tehnološki park u Srbiji“, rekao je ministar.

Ocenio je da će to biti mesto susretanja mladih IT talenata akademskog sektora i startapa, kao i svih koji rade u Kragujevcu na novim tehnologijama.

U osvrtu na boravak vladine delegacije u Dubaiju, Jovanović je rekao da se dosta razgovaralo razvoju veštačke inteligencije na čemu je Srbija dosta radila, a u Kragujevcu se nalazi nacionalna platforma za razvoj veštačke inteligencije.

„U narednom periodu ćemo ulagati u širenje superkompjutera“, rekao je on.

Dodao je da su sa kompanijom Oracle vođeni razgovori o proširenju saradnje, jer ta kompanija treba da bude prva koja će uzeti prostor u Inovacionom distriktu, gde će, prema njegovim rečima, zaposliti mnogo novih mladih ljudi.

„To je poziv mladim svršenim studentima, onima koji još uvek studiraju, da se jave, ima puno mesta i u Oraclu i u Državnom data centru“, kazao je Jovanović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...