Investitori pokazali izuzetno interesovanje

Uspešna aukcija evroobveznica Republike Srbije

BankeBerzaInvesticijeSrbija

5.6.2024 19:09 Autor: Marko Andrejić 0

Uspešna aukcija evroobveznica Republike Srbije Uspešna aukcija evroobveznica Republike Srbije
Republika Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu još jednom uspešno realizovala emisiju desetogodišnjih dolarskih “održivih” evroobveznica (Sustainability Linked Bond), odnosno obveznica čija će... Uspešna aukcija evroobveznica Republike Srbije

Republika Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu još jednom uspešno realizovala emisiju desetogodišnjih dolarskih “održivih” evroobveznica (Sustainability Linked Bond), odnosno obveznica čija će sredstva biti korišćena za održive projekte u oblasti zelene agende i socijalno odgovornih aktivnosti.

Prodate su hartije u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi dolara, dok je tražnja investitora tokom dana bila višestruko veća – premašila je iznos od 6,5 milijardi dolara, saopšteno je iz Kabineta guvernera Narodne banke Srbije.

Obimna tražnja međunarodnih investitora za evroobveznicama Republike Srbije predstavlja jasnu potvrdu njihovog poverenja u dugoročno zdrave i održive ekonomske pokazatelje naše zemlje, navodi se u saopštenju.

Nakon emisije prvih „zelenih“ evroobveznica Srbije na međunarodnom tržištu 2021. godine, ovo je druga hartija sa ESG oznakom (Environmental, Social, and Governance) koju emituje naša zemlja.

S obzirom na prisutnu neizvesnost na međunarodnim tržištima, pre svega uzrokovanu geopolitičkim faktorima, ali i neizvesnošću na polju globalnih inflacionih izgleda (zbog kojih su kamatne stope u međunarodnom okruženju još uvek relativno visoke), današnja emisija evroobveznica Republike Srbije može se okarakterisati kao veoma uspešna, ističu iz NBS, i dodaju da naročito treba imati u vidu sledeće parametre:

  • Izuzetno visoka tražnja investitora (premašila 6,5 milijardi dolara) – preko četiri puta veća od nominalne vrednosti prodatih evroobveznica, pri čemu je interesovanje pokazalo nekoliko stotina investitora iz celog sveta (SAD, Velike Britanije, Evrope i Azije), koji su dostavili više od 250 ponuda;
  • Smanjenje troškova finansiranja (zahtevane stope prinosa investitora) tokom aukcije za 40 baznih poena (0,40 procentnih poena), što je značajnije smanjenje u poređenju sa uporedivim evroobveznicama zemalja u razvoju, emitovanih od početka ove godine (32,5 bazna poena);  
  • Međunarodni investitori su bili spremni da prihvate i nižu stopu na srpske hartije od „fer vrednovane“ (negativan iznos premije za novu emisiju), odnosno da pristanu na nižu stopu od one na koju ukazuju tržišna kretanja, za razliku od zemalja u regionu kod kojih su zahtevali dodatni prinos za novu emisiju. Dolarskim evroobveznicama koje dospevaju samo jednu godinu (2033. godine) pre danas emitovanih (2034. godine), danas se trgovalo na sekundarnom tržištu uz stopu prinosa do dospeća od oko 6,25 odsto.
Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

„Interesovanje koje su najugledniji investitori danas pokazali za evroobveznicama naše zemlje, uprkos ambijentu visoke neizvesnosti prisutne u svetu već duže vreme, predstavlja najbolju potvrdu poverenja koje međunarodni ulagači imaju prema ekonomiji naše zemlje, ali i kontinuitetu u sprovođenju odgovarajućih ekonomskih politika”, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Snažna tražnja investitora omogućila je da predstavnici delegacije Republike Srbije u razgovoru sa investitorima dodatno smanje troškove finansiranja (snize kamatnu stopu) za 0,4 procentnih poena, čime je konačna stopa prinosa bila značajno niža u odnosu na smernice sa početka aukcije. Čak i nakon najave smanjenja kamatne stope, koje je uobičajeno praćeno primetnijim smanjenjem tražnje investitora, to danas nije bio slučaj. Snažna i održiva tražnja investitora nam je omogućila da smanjenje stope prinosa tokom dana bude značajno obimnije u poređenju sa prosečnim smanjenjem koje su postigle uporedive zemlje iz regiona od početka ove godine, a koje je iznosilo oko 0,32 procentna poena.

„Međunarodni investitori su nas upoznali sa vrlo pozitivnim stavovima kada je naša ekonomija u pitanju, neretko konstatujući da, prema njihovom mišljenju, pokazatelji Srbije ukazuju da naša zemlja već sada zaslužuje da bude deo zemalja investicionog ranga. Takve stavove su ’potvrdili’ i danas, svojom snažnom tražnjom”, navela je Tabaković.

Kao i u slučaju prethodnih emisija dolarskih evroobveznica, a sa ciljem smanjenja i deviznog i kamatnog rizika javnog duga, pokazujući odgovornost za njegovu održivost, Republika Srbija je zaključila i hedžing transakcije. Ovakvim transakcijama je obaveze po osnovu emisije dolarskih evroobveznica odmah konvertovala u obaveze u evrima. Time je pored smanjenja izloženosti deviznom riziku kretanja dolara prema evru, smanjen i faktički trošak zaduživanja Republike Srbije, tako da on nakon hedžinga za evroobveznicu iznosi 4,75 odsto.

Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija obavile su u prethodnim danima niz uspešnih razgovora s međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je na današnjoj aukciji interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo na stotine eminentnih investitora iz celog sveta, čime je postignuta značajna diversifikacija investitorske baze, naveli su iz centralne banke.

„Posebno raduje činjenica da je emisija još jednog ’održivog’ instrumenta naše zemlje na međunarodnom tržištu realizovana uz snažnu tražnju međunarodnih investitora. Pored poverenja u dobre ekonomske performanse, time pokazuju da veruju i u uspešnu realizaciju održivih ciljeva, projekata i planova koje na ovom polju ima država Srbija“, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Mali: Srbija uspešno emitovala održive obveznice

Republika Srbija je danas po prvi put na međunarodnom tržištu emitovala održive obveznice (ESG), čime je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali. On je ocenio da je veliko interesovanje investitora najbolji pokazatelj da je ekonomija Srbije stabilna i da nastavlja da raste.

Mali je rekao da je Srbija jedina zemlja van Evropske unije i ispod nivoa investicionog rejtinga koja je izdala socijalno održivu obveznicu. Prethodno su to učinile Rumunija, Mađarska i Slovenija.

„Izdavanje ovakve obveznice je važan signal za investitore da smo posvećeni projektima koji imaju socijalnu komponentu, a sa druge strane imaćemo konkretne benefite za građane“ rekao je ministar finansija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.