Najnoviji izveštaj državne revizorske institucije

Velika prekoračenja zakonskih rokova pri izdavanju građevinskih dozvola

SrbijaU fokusu

22.1.2024 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Velika prekoračenja zakonskih rokova pri izdavanju građevinskih dozvola Velika prekoračenja zakonskih rokova pri izdavanju građevinskih dozvola
Nadležni organi za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji, njih 164, u periodu od 1. januara 2021. do 30. juna 2023. godine, nisu rešili u... Velika prekoračenja zakonskih rokova pri izdavanju građevinskih dozvola

Nadležni organi za izdavanje građevinskih dozvola u Srbiji, njih 164, u periodu od 1. januara 2021. do 30. juna 2023. godine, nisu rešili u propisanom zakonskom roku 59 odsto od ukupno podnetih zahteva za građevinske dozvole, odnosno čak 25.502 predmeta, pokazuje danas predstavljeni izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Efikasnost postupaka izdavanja dozvola za izgradnju i korišćenje objekata“.

Kako je precizirano, u istom periodu prilikom izdavanja upotrebnih dozvola u propisanom roku nije rešeno 67 odsto predmeta, a prilikom izdavanja lokacijskih uslova zakonski rok je prekoračen u 62 odsto predmeta, od ukupno njih 70.519.

U zaključku DRI se navodi da je za unapređenje uslova za gradnju u Srbiji nužno efikasnije postupanje nadležnih organa prilikom izdavanja dozvola za izgradnju i korišćenje objekata, kao i primenjivanje kaznene politike u slučajevima prekoračenja rokova, a revizijom su bili obuhvaćeni Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grad Beograd, Grad Novi Sad, kao i Agenicija za privredne registre (APR), prenosi Beta.

Zaključak revizije je da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u posmatranom periodu nije sprovelo sve mere u cilju skraćivanja i pojednostavljenja izrade planskih dokumenata.

Kako je precizirano, resorno Ministarstvo je uspostavilo strateški i zakonodavni okvir, ali Nacrt Prostornog plana Srbije, za perod od 2021. do 2035. godine, nije podnet Vladi Srbije na usvajanje u revidiranom periodu, jer nisu dobijene sve saglasnosti i mišljenja nadležnih organa i posebnih organizacija, a nije uspostavljena ni digitalna platfoma e-Prostor, kao ni Centralni registar planskih dokumenata.

DRI je ukazala i da nadležni organi nisu u dovoljnoj meri efikasno sprovodili postupak objedinjene procedure, zbog čega je dolazilo do prekoračenja propisanih rokova u rešavanju po zahhtevima za lokacijske uslove, građevinske i upotrebne dozvole, pa je za posledicu imalo prekoračenje roka u rešavanju po zahtevima za lokacijske uslove u 65 odsto, za građevinske dozvole u 85 odsto i za upotrebne dozvole u 87 odsto predmeta.

Grad Beograd je prilikom rešavanja lokacijskih uslova rok prekoračio u 81 odsto predmeta, za građevinske dozvole rok je premašen za 92 odsto zahteva, a za upotrebne dozvole u 97 odsto predmeta.

Istovremeno je Grad Novi Sad prekoračio rok za rešavanje kod 85 odsto zahteva za izdavanje građevinske dozvole, dok je rok za za izdavanje upotrebne dozvole prekoračen u 85 odsto predmeta, a za lokacijske uslove u 87 odsto slučajeva.

U izveštaju je istaknuto da nije vršen adekvatan nadzor nad sprovođenjem postupka izdavanja dozvola, s obzirom da ni APR, registrator Centralne evidencije objedinjenih procedura, ni registratori resornog Ministarstva, kao ni grad Beograd i Grad Novi Sad  nisu podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka u slučajevima prekoračenja propisanih rokova u revidiranom periodu.

  • SABRINA

    23.1.2024 #1 Author

    Ovo je zaista veliki broj nerešenih predmeta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...