Najmanje nezaposlenih u Beogradu, najviše u Južnoj i Istočnoj Srbiji

Visoka stopa nezaposlenosti svrstava mlade u Srbiji u ugroženu kategoriju

AnalizaSrbija

18.10.2022 12:12 Autor: Julijana Vincan 6

Visoka stopa nezaposlenosti svrstava mlade u Srbiji u ugroženu kategoriju Visoka stopa nezaposlenosti svrstava mlade u Srbiji u ugroženu kategoriju
Podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat) za Srbiju pokazuju da je stopa nezaposlenosti mladih (osobe od 15 do 29 godina) u Vojvodini u... Visoka stopa nezaposlenosti svrstava mlade u Srbiji u ugroženu kategoriju

Podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat) za Srbiju pokazuju da je stopa nezaposlenosti mladih (osobe od 15 do 29 godina) u Vojvodini u 2021. godini bila 16,4 odsto, a u beogradskom regionu 16,5 procenata. U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji bilo je još više nezaposlenih (23,5 odsto), a u regionu Južne i Istočne Srbije ova stopa je bila najveća (24,8 procenata).

Slična je situacija i kada je reč o ukupnoj stopi nezaposlenosti u Srbiji. Najniža je prošle godine bila u regionu Beograda (8,9 procenata) i u Vojvodini – 9,5 odsto. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije bilo je 12,7 odsto nezaposlenih, dok je u regionu Južne i Istočne Srbije najlošija situacija, sa stopom nezaposlenosti od 13,7 procenata.

Predsednica Upravnog odbora organizacije Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievement Serbia) Svetlane Kisić smatra da su realni podaci verovatno još i lošiji. Naime, ona u razgovoru za Biznis.rs napominje da se po metodologiji Eurostata zaposlenost meri čak i ako je neko imao samo jedan sat plaćenog rada u poslednjih nekoliko nedelja.

„Realna nezaposlenost je sigurno bila veća. To su i dalje veoma visoke stope nezaposlenosti mladih i one su, po pravilu, duplo veće nego nezaposlenost kada se posmatra cela populacija. Kada se govori o mladima, treba posmatrati i procenat mladih koji nisu uključeni ni u obrazovni proces, niti su na obukama ni na tržištu rada (NEET stopa). Ona se kod nas kreće blizu 20 odsto“, objašnjava naša sagovornica.

U Strategiji zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine stopa nezaposlenosti za 2021. godinu pokazuje da je došlo do bitnog poboljšanja kada se posmatra period unazad od 2015. godine, kada je stopa nezaposlenosti mladih bila 34,5 procenata.

„Tu sigurno imamo još i efekte pandemije korona virusa u 2021. godini, ali to su i dalje visoke stope nezaposlenosti. Kada se doda i NEET stopa, mladi su i dalje kategorija koja je ugrožena. Takođe, kada je reč o ženama, one su ugroženije nego muškarci. Uvek postoji jasna procentualna razlika u tom smislu gde je za tri ili četiri odsto manje zaposlenih žena. Pritom, žene su nam sada obrazovanije, više ih ima…“, naglašava Kisić.

Laptop i mladi
Foto: Unsplash.com

Stopa nezaposlenosti mladih u EU opala 2021. godine

Stopa nezaposlenosti mladih u Evropskoj uniji pala je prošle godine na 13 odsto, sa 13,3 procenta u 2020. godini, pokazuju podaci Eurostata.

„Korona kriza i povezane mere neproporcionalno su uticale na mlade ljude, posebno u 2020. godini kada je stopa nezaposlenosti mladih porasla za 1,4 procentna poena (pp), dok je ukupna stopa nezaposlenosti porasla za 0,4 pp)“, navodi se u izveštaju.

Najniže stope nezaposlenosti mladih u EU u prošloj godini zabeležene su u istočnim regionima EU: četiri regiona u Češkoj, tri regiona u Mađarskoj (uključujući i Budimpeštu) i jedan region u Poljskoj. Visoke stope nezaposlenosti mladih bile su u južnoj Evropi, gde je u čak 23 regiona bilo nezaposleno 30 ili više procenata radne snage između 15 i 29 godina.

Stopa nezaposlenosti mladih u EU bila je skoro dvostruko viša (13 odsto) od ukupne stope nezaposlenosti u 2021. godini (sedam procenata), i viša od ukupne stope nezaposlenosti u svakom od 192 regiona koji su se našli u analizi Eurostata.

U skoro polovini pomenutih regiona (46,4 odsto), stopa nezaposlenosti mladih bila je najmanje dvostruko veća od ukupne stope nezaposlenosti. Najveća razlika zabeležena je u Rumuniji, gde je stopa nezaposlenosti mladih u pojedinim regionima bila i do 3,5 puta veća od ukupne stope nezaposlenosti.

Najviše nezaposlenih u južnijim regionima EU

Što se tiče ukupne stope nezaposlenosti, najveću nezaposlenost u 2021. godini Eurostat je registrovao u južnim i najudaljenijim regionima EU.

Regionalne stope nezaposlenosti od najmanje 14,5 procenata evidentirane su u devet od 13 regiona Grčke, osam regiona iz Španije, četiri najudaljenija regiona Francuske i četiri regiona sa juga Italije.

Najniže stope nezaposlenosti bile su u dva regiona u Češkoj, zatim u dva regiona Mađarske, tri u Poljskoj, i to svuda sa stopom nezaposlenosti između 2,1 i 2,3 odsto.

  • Dunja5

    18.10.2022 #1 Author

    A nekada se dolazilo u Bg za posao. Hm…

    Odgovori

  • Anna

    18.10.2022 #2 Author

    Užas! Mladi ljudi treba da dobiju šansu da se zaposle i osamostale. Ppražavajuće brojke

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.10.2022 #3 Author

    Mladi sve vise odbijaju poslove,nece da rade za 500,600e ,traze bolje poslove,bolje placene,svesni su da sa malom platom ne mogu sebi skoro nista ni da priuste…

    Odgovori

  • Dea

    18.10.2022 #4 Author

    A sto se pitaju onda sto nam mladi odlaze…

    Odgovori

  • BRANA19

    19.10.2022 #5 Author

    Stvarno zalosno…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    19.10.2022 #6 Author

    Mladi su odavno napustili zemlju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...