prihvaćen zahtev sindikata "Nezavisnost"

Vlada povećala službene dnevnice sa 150 na 1.000 dinara

Srbija

4.1.2024 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vlada povećala službene dnevnice sa 150 na 1.000 dinara Vlada povećala službene dnevnice sa 150 na 1.000 dinara
Vlada Srbije izmenila je Uredbu o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, kojom je dnevnica za službeno putovanje u zemlji povećana sa... Vlada povećala službene dnevnice sa 150 na 1.000 dinara

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, kojom je dnevnica za službeno putovanje u zemlji povećana sa 150 na 1.000 dinara, preneo je danas portal Nezavisnost.org.

Izmenjena uredba usvojena je 28. decembra prošle godine, a počeće da se primenuje osmog dana od datuma objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Povećanjem službene dnevnice Vlada je prihvatila zahtev Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika, u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja, prenosi Beta.

U inicijativi UGS „Nezavisnost“ ukazano je tada na sve veće podele u društvu i neophodnost donošenja propisa kojima bi se popravila primanja zaposlenih. Pri podnošenju inicijative sindikat nije predlagao konkretan iznos povećanja, ali je predočio stav da je 150 dinara ispod svakog dostojanstva, a od resornog ministarstva je zatraženo da uradi kalkulaciju i predloži iznos povećanja.

„Dobro je da je do povećanja došlo iako smo čekali skoro deset meseci da se donese odluka i u nekoliko navrata podsećali Vladu na našu inicijativu. Ovo je sada bolja pozicija za dalje pregovore i prilika da još jednom ukažemo na potrebu poboljšanja materijalnog položaja državnih službenika i nameštenika“, izjavila je danas predsednica UGS „Nezavisnost“ Čedanka Andrić.

Portal Nezavisnost.org podsetio je da je dosadašnji iznos službene dnevnice od 150 dinara Vlada propisala uredbom od 14. oktobra 2015. godine. Tada su državnim službenicima i nameštenicima smanjene dnevnice za službena putovanja u zemlji sa 2.556 na 150 dinara.

To je praktično značilo da su zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima, od tada do danas, iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu. Stručnjaci su ukazivali da je drastično smanjenje dnevnice umnogome destimulisalo „rad na terenu“ i smanjilo efikasnost državnih službenika i nameštenika.

 • Vale

  4.1.2024 #1 Author

  Verujem da se se smanjila efikasnost drzavnih sluzbenika zbog ovakvih dnevnica

  Odgovori

 • SHALIMAR

  4.1.2024 #2 Author

  Nerealno su im smanjili,a sada 1000 dinara nije nista,ali bolje nego 150 din,sto je smesno…

  Odgovori

 • SABRINA

  5.1.2024 #3 Author

  Stvarno je dnevnica od 150 dinara užas…bolje onda i nista nego 150.

  Odgovori

 • BLIZANAC

  5.1.2024 #4 Author

  I treba dnevnice povećavati

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.