krajem oktobra ili početkom novembra preduzetnicima još 80 grantova

Vlada Srbije dodelila ugovore o sufinansiranju regionalnog razvoja 19 opština i gradova

Srbija

18.10.2023 17:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Srbije dodelila ugovore o sufinansiranju regionalnog razvoja 19 opština i gradova Vlada Srbije dodelila ugovore o sufinansiranju regionalnog razvoja 19 opština i gradova
Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Srbije Edin Đerlek dodelio je u sredu ugovore o sufinansiranju projekata za realizaciju izrade razvojnih dokumenata regionalnog razvoja gradonačelinicima... Vlada Srbije dodelila ugovore o sufinansiranju regionalnog razvoja 19 opština i gradova

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Srbije Edin Đerlek dodelio je u sredu ugovore o sufinansiranju projekata za realizaciju izrade razvojnih dokumenata regionalnog razvoja gradonačelinicima i predsednicima 19 gradova i opština.

Ugovori su u Vladi Srbije dobili predstavnici Vranja, Velike Plane, Trgovišta, Zrenjanina, Žagubice, Krupnja, Kule, Brusa, Užica, Prijepolja, Kikinde, Nove Crnje, Malog Zvornika, Paraćina, Babušnice, Despotovca, Bele Palanke, Sjenice i Vrnjačke Banje, prenosi Beta.

Đerlek je istakao da je time postignut cilj da se sufinansira 80 projekata u Srbiji i podsetio da se ugovori, u ukupnom iznosu od 325 miliona dinara, dodeljuju u okviru Programa podsticanja regionalnog rasta, te objavio novi poziv za gradove i opštine.

„Uspeli smo štednjom i rebalansom budžeta da izvučemo dodatnih 38 miliona dinara, raspisali smo poziv i ovom prilikom želim da pozovem sve predstavnike lokalnih samouprava da apliciraju sa svojim projektima“, rekao je Đerlek.

On je takođe najavio da će krajem oktobra ili početkom novembra preduzetnicima dodeliti još 80 grantova, odnosno bespovratnih finansijskih sredstava, od po 250.000 dinara.

„Kabinet za ravnomerni regionalni razvoj je u prethodnim mesecima permanentno radio na izradi nove metodologije i nove jedinstvene liste razvijenosti uz ekspertski tim univerzitetskih profesora“, izjavio je Đerlek.

Nova lista razvijenosti je, prema njegovim rečima, veoma važna za sva buduća ulaganja koja su važna za ujednačeni rast i razvoj.

„Ta nova metodologija će pokazati, kada bude usvojena na vladi, da imamo manje nerazvijenih opština nego što smo imali ranije, što znači da smo smanjili nejednakosti između naših regiona, ali i unutar regiona, i da smo smanjili broj nerazvijenih opština“, predočio je Đerlek.

Ministar je dodao i da je stopa fertiliteta u Srbiji trenutno 1,63.

„To je veliki iskorak u odnosu na prethodno stanje od 1,5, što nas čini liderima u regionu, a težimo da stopa bude iznad 2,1 kako bismo imali populacioni rast jer je demografija i te kako vezana za regionalni rast i razvoj“, istakao je Đerlek.

Program podsticanja regionalnog rasta u Srbiji usvojen je u aprilu ove godine, a cilj mu je sistemsku podršku podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije, povezivanje, koordinaciju i usklađivanje regulative, institucija i aktivnosti Vlade Srbije i jedinica lokalnih samouprava, kao i drugih relevantnih aktera.

Tagovi
SRBIJA UGOVOR
  • SHALIMAR

    18.10.2023 #1 Author

    Svim navedenim gradovima treba ozbiljna finansijska ulaganja..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...