Okončanje procesa transformacije planirano do kraja 2025. godine

Vojne ustanove mogu da se transformišu u jednočlana privredna društva na osnovu nove uredbe

SrbijaU fokusu

31.10.2023 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vojne ustanove mogu da se transformišu u jednočlana privredna društva na osnovu nove uredbe Vojne ustanove mogu da se transformišu u jednočlana privredna društva na osnovu nove uredbe
Vlada Srbije usvojila je Uredbu o transformaciji vojnih ustanova, kojom se uređuju uslovi, način i postupak transformacije vojnih ustanova koje obavljaju proizvodnu i uslužnu... Vojne ustanove mogu da se transformišu u jednočlana privredna društva na osnovu nove uredbe

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o transformaciji vojnih ustanova, kojom se uređuju uslovi, način i postupak transformacije vojnih ustanova koje obavljaju proizvodnu i uslužnu delatnost, odnosno posluju po principu sticanja i raspodele dobiti, u kojima se obavljaju poslovi logističke podrške Vojske Srbije i drugi poslovi za potrebe vojske i Ministarstva odbrane.

Uredbom se, kako je objavljeno u Službenom glasniku, uređuju i prava i obaveze civilnih lica na službi u Vojsci Srbije zaposlenih u tim vojnim ustanovama do završetka transformacije.

Postojeće vojne ustanove, kako je navedeno u Uredbi, mogu se transformisati u vojne ustanove koje su organizaciono i funkcionalno vezane za Ministarstvo odbrane i koje nemaju status pravnog lica, odnosno koje posluju po propisima koji se primenjuju na budžetske korisnike, kao i u jednočlana privredna društva čiji osnivač je Republika Srbija.

Prilikom realizacije postupka transformacije u jednu od tih pravnih formi, postojeće vojne ustanove mogu biti i rasformirane, preformirane, a mogu biti formirane i nove vojne ustanove ili jednočlana privredna društva od postojećih vojnih ustanova.

Postojeće vojne ustanove mogu se transformisati u jednočlana privredna društva ako obavljaju privrednu delatnost i ako mogu samostalno poslovati na tržištu radi sticanja dobiti, ističe se u Uredbi.

Jednočlana privredna društva iz ove uredbe, na predlog ministra odbrane, osniva vlada u skladu sa zakonom kojim se uređuju privredna društva.

Statistički podaci
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o imovini postojećih vojnih ustanova, ona se smatra svojinom Republike Srbije, a vlada je može dati na korišćenje jednočlanim privrednim društvima ili uložiti u kapital jednočlanih privrednih društava koja nastanu kao rezultat procesa transformacije.

„Novoformirane vojne ustanove i jednočlana privredna društva su pravni sledbenici postojećih vojnih ustanova“, ističe se u Uredbi koja će stupiti na snagu za osam dana.

Predviđeno je i da ministar odbrane donosi smernice za analizu stanja, budućih potreba i perspektive razvoja vojnih ustanova, a u cilju njihove transformacije.

„Za potrebe transformacije vojnih ustanova obezbediće se posebna novčana sredstva na razdelu Ministarstva odbrane“, stoji u Uredbi, uz napomenu da će se dugovanja postojećih vojnih ustanova izmiriti iz sredstava Ministarstva odbrane do završetka procesa transformacije, dok će potraživanja i obaveze preuzeti novoformirana vojna ustanova ili privredno društvo.

U Uredbi je navedeno i da će se transformacija vojnih ustanova okončati najkasnije do 31. decembra 2025. godine, a u skladu sa dinamikom obezbeđenja novčanih sredstava za tu namenu.

Naglašeno je i da će danom stupanja na snagu ove uredbe prestati da važi Uredba o transformaciji vojnih ustanova koje obavljaju proizvodnu i uslužnu delatnost po principu sticanja i raspodele dobiti i o pravima i obavezama civilnih lica na službi u Vojsci Srbije zaposlenih u tim ustanovama, koja je usvojena 2008. a poslednji put dopunjena 2013. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...