predsednik Srbije najavljuje dalje reforme

Vučić i Sakelaropulu za bržu integraciju Zapadnog Balkana

EUSrbija

28.3.2023 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vučić i Sakelaropulu za bržu integraciju Zapadnog Balkana Vučić i Sakelaropulu za bržu integraciju Zapadnog Balkana
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava,... Vučić i Sakelaropulu za bržu integraciju Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će „implementirati sve što je dogovoreno“.

Vučić je nakon sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, odgovarajući na pitanje grčke novinarke zašto se za poslednjih 20 godina ništa nije promenilo na putu Zapadnog Balkana ka EU, rekao da taj put ne zavisi samo od Srbije, već i od odnosa u samoj Uniji, prenosi Beta.

„Mnogo toga što se očekuje od Srbije odnosi se na dijalog sa Prištinom. Takođe, čini mi se da smo uvek sa radošću prihvatali reforme – ponosni na reformu pravosuđa koju sprovodimo od januara prošle godine i nadamo se u maju Evropska komisija to da prikaže u izveštaju. Imamo još mnogo toga da uradimo u razvoju demokratije, ljudskih prava i sloboda, ali znam neke zemlje EU koje u tome nisu ispred nas, naprotiv“, rekao je Vučić.

On je istakao da evropski put Srbije zavisi i od raznih blokova i interesa u samoj EU.

Dodao je da Srbija čini 50 odsto ekonomije Zapadnog Balkana i da će ta razlika biti veća, a da pored toga, Srbija smatra da svojim ozbiljnim pristupom evropskim pitanjima uz poštovanje povelja UN, može da pomogne.

„Ono što smo rekli da ćemo da implementiramo uradićemo, ja sam i predsednici Grčke rekao šta je Srbija spremna da uradi, a šta nije, nismo krili ni od koga, i evropski zvaničnici znaju da je reč Srbije mnogo važnija nego nečija druga reč, ili nečiji potpis“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da su Srbija i Grčka prošle godine dostigle maksimalni nivo trgovinske razmene od 788,5 miliona evra.

On je istakao da je cilj ubrzanje evropskog puta, nastavak privlačenja investicija i smanjenje razlike u odnosu na razvijene zemlje.

Ipak, kako je rekao, brine ga situacija u svetu, ona koju je” Noam Čomski okarakterisao kao da ni sa kim racionalno ne može da se razgovara o rešenju problema“, ali da je, kako je naveo „on mali lider male zemlje“ te se nada da će „velikani” znati bolje da procene i reše situaciju.

 • TATJANA

  29.3.2023 #1 Author

  Za javnost je razgovor uvek sve jedno te isto, a iza zatvorenih vrata kaže se mnogo toga

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.4.2023 #2 Author

  Videcemo dalje reforme…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...