premijerka i predsednik srbije najavili nove projekte do 2027. godine

Vučić: Inflacija konačno počela da pada, biće manja od devet odsto do kraja godine

InfrastrukturaSrbija

8.8.2023 18:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Vučić: Inflacija konačno počela da pada, biće manja od devet odsto do kraja godine Vučić: Inflacija konačno počela da pada, biće manja od devet odsto do kraja godine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare u utorak da Srbija ima izmenjene planove za 2027. godinu. „Konačno je inflacija počela... Vučić: Inflacija konačno počela da pada, biće manja od devet odsto do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare u utorak da Srbija ima izmenjene planove za 2027. godinu.

„Konačno je inflacija počela da pada. Završiće na manje od devet procenata do kraja godine. Mi ćemo osim povećanja plata i penzija, nastaviti da gradimo. Sada je reč o izmenjenom planu za 2027. godinu. Imamo strahovito ambiciozne planove. Krećemo koliko sutra“, rekao Vučić i dodao da će Beograd biti jedan od najlepših gradova u Evropi.

„Od danas merimo sve do 2027. godine, jedan od povoda to što smo dobili EXPO koji će promeni celu našu zemlju, a Beograd će biti neprepoznatljiv za četiri godine i to će uticati i na razvoj cele Srbije“, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da u ovom trenutku nije zaustavljen nijedan projekat koji se tiče putne ili železničke infrastrukture.

On je predstavio novi plan koji treba da se završi do 2027. godine kada će biti održan EXPO u Srbiji.

„Prostor je površine je 127 hektara. Ovde će biti i nova železnička pruga. Razgovaraćemo sa stručnim licima da li ćemo graditi avantura park ili hipodrome i slično. Ove ide 1.500 stanova“, rekao je Vučić.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je u periodu od 19. do 22. jula olujno nevreme je pogodilo teritoriju republike Srbije i proglašeno je 13 vanrednih stanja.

Foto: Beta / Slobodan Miljević

„Do sada smo isplatili 24,2 miliona dinara državne pomoći za obnovu oštećenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava u maju i junu. Isplatili smo deo zahteva ljudi iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Svilajnca, sutra (u sredu) se isplaćuju rešenja koja su izdata u Aranđelovcu“, istakla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je posebno važan sektor informacionih tehnologija i navela pet fokusa u ovoj oblasti. Autonomnu vožnju u vozilima bez vozača, i da su izdali prvu dozvolu pre mesec dana.

„Planiramo da do EXPA sva vozila budu električna vozila bez vozača, u okviru samog EXPA. Želimo da Srbija bude prva u ovoj oblasti u Evropi. Druga stvar je Biokampus. Krenućemo sa pripremnim radovima u novembru ove godine. Treći fokus su naučno-tehnološki parkovi, nastavljamo sa izgradnjom, fokus je na Niš, Čačak i Kruševac. Četvrti fokus, nastavljamo da ulažemo u Kragujevac. Peti fokus razvoj veštačke inteligencije,“ saopštila je premijerka Brnabić.

Vučić je najavio i kompletno otvaranje Prokop železničke stanice do oktobra ove godine, i železničku vezu sa aerodromom.

  • STEPA

    8.8.2023 #1 Author

    I dalje će sve biti preskupo u odnosu na primanja

    Odgovori

  • SABRINA

    9.8.2023 #3 Author

    Ostaje nam samo da se nadamo da je stvarno sve ovako kako pričaju.

    Odgovori

  • DOBRILA

    9.8.2023 #4 Author

    Ko zna sta ce ustvari biti do kraja godine…

    Odgovori

  • SENSEI

    9.8.2023 #5 Author

    Da li ovo znači da ćemo napokon bolje i kvalitetnije živeti?

    Odgovori

  • oblak67

    9.8.2023 #6 Author

    kako da ne…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.8.2023 #7 Author

    Bilo bi dobro da bude kako kaze…

    Odgovori

  • gagica

    13.8.2023 #8 Author

    Ne bih se uopste slozila. Iz prve ruke.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.