sredstva namenjena za bolje usluge građanima, rezultati za tri do četiri godine

Novih 30 miliona evra pomoći EU za reformu javne uprave u Srbiji

Srbija

8.8.2023 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Novih 30 miliona evra pomoći EU za reformu javne uprave u Srbiji Novih 30 miliona evra pomoći EU za reformu javne uprave u Srbiji
Sektorska budžetska podrška je jedan od najvažnijih instrumenata koje Srbija koristi u procesu pristupanja EU, i do sada je, u okviru prvog instrumenta te... Novih 30 miliona evra pomoći EU za reformu javne uprave u Srbiji

Sektorska budžetska podrška je jedan od najvažnijih instrumenata koje Srbija koristi u procesu pristupanja EU, i do sada je, u okviru prvog instrumenta te podrške, povučeno 80 miliona evra bespovratnih sredstava, a nova tranša iznosiće 30 miliona evra, takođe bespovratnih sredstava, izjavila je v.d. pomoćnice ministra državne uprave i lokalne samouprave Mila Stanković.

Ona je istakla da počinje implementaciju drugog instrumenta Sektorske budžetske podrške, što znači da ispunjavanjem kriterijuma predviđenim u strateškim dokumentima, dokazivanjem EU napretka koji je napravljen, Srbija ima mogućnost da povuče još novca, što je direktna podrška republičkom budžetu. Ti kriterijumi su, kako je objasnila, vrlo striktni i unapred propisani, prenosi Beta.

„Radi se o generalnim kriterijumima i tu se prvenstveno misli na napredak u sprovođenju reforme javne uprave, reforme javnih finansija kao i transparentnosti budžeta i stabilnosti makroekonomske politike. To su četiri generalna i najvažnija esencijalna kriterijuma koje dokazujemo u procesu izveštavanja Evropske komisije o napretku koji smo učinili“, kazala je Stanković.

Drugi set kriterijuma su varijabilni kriterijumi o kojima se pregovara. „Mi smo prethodne skoro dve godine posvetili vrlo intenzivnim i zahtevnim pregovorima sa Evropskom komisijom i u tom periodu uspeli smo da iskristališemo šest relevantnih i vrlo zahtevnih varijabilnih kriterijuma o kojima ćemo izveštavati u naredne tri godine“, rekla je Stanković.

Kako je dodala, Srbija je obavezna da na godišnjem nivou izveštava Evropsku komisiju o napretku koji je učinjen i da na bazi samoprocene o tom napretku podnosi finansijski zahtev.

Sredstva koja Srbija povlači u okviru Sektorske budžetske podrške uplaćuju se na poseban evidencioni račun u Narodnoj banci koje Ministarstvo finansija namenski otvara za tu podršku. Od povučenih 80 miliona evra u budžet je uplaćeno 63 miliona, a preostalih 17 miliona je iskorišćeno za projekte tehničke podrške, neophodnih za uspostavljanje sistema za praćenje, za monitoring, za izveštavanje.

Nova tranša Sektorske budžetske reforme iznosiće 30 miliona evra od čega će 26 miliona biti opredeljeno za direktnu podršku budžetu, a ostatak sredstava za projekte tehničke podrške.

„Imajući u vidu da nova Strategija reforme javne uprave menja fokus ka građanima, pre svega na kvalitet usluga, na transparentnost, na odgovornost, očekujemo da nam ovaj instrument pomogne da za jedno tri do četiri godine zaista možemo i pred građane da izađemo sa ozbiljnim rezultatima u ovoj oblasti“, rekla je Stanković.

Reforma javne uprave u Srbiji, po rečima zamenice šefa Delegacije EU u Srbiji Plamene Halačeve, ima za cilj stvaranje javne uprave koja građanima pruža visokokvalitetne usluge, koristi privredi i pozitivno utiče na životni standard građana.

„Zbog toga su Srbija i EU nedavno potpisale sporazum o novom paketu bespovratne pomoći EU u iznosu od preko 162 miliona evra, koji uključuje i iznos od 30 miliona evra namenjen sektorskoj budžetskoj podršci, konkretno reformi javne uprave. Ova sredstva treba da doprinesu sprovođenju konkretnih reformskih mera u periodu 2023-2025“, istakla je Halačeva.

 • tamara71

  8.8.2023 #1 Author

  Pomazu sam zato sto nas vole mnogo, ne traze nista za uzvrat pretpostavljam

  Odgovori

 • SHALIMAR

  12.8.2023 #2 Author

  Zaboravicemo za tri,cetiri godine za sta su dali novac…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...