Superklaster Odličan 3 proglašen najperspektivnijim za dugoročnu održivost i rast

Web3 i blokčejn tehnologije izabrane za prvi srpski superklaster

InovacijePreduzetnikSrbija

7.7.2023 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Web3 i blokčejn tehnologije izabrane za prvi srpski superklaster Web3 i blokčejn tehnologije izabrane za prvi srpski superklaster
Pilot-superklaster Odličan 3 iz oblasti web3 i blokčejn tehnologija poneo je titulu prvog srpskog superklastera projekta „Srbija inovira“, koji uz podršku Američke agencije za... Web3 i blokčejn tehnologije izabrane za prvi srpski superklaster

Pilot-superklaster Odličan 3 iz oblasti web3 i blokčejn tehnologija poneo je titulu prvog srpskog superklastera projekta „Srbija inovira“, koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub.

U okviru projekta „Srbija inovira“ detektovane su četiri dominantne industrije u kojima su i formirani konzorcijumi, pilot superklasteri: Visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane, Gejming okruženje i virtuelna realnost, Web 3 i blokčejn tehnologije i Napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji.

Nakon godinu dana rada sa četiri pilot superklastera, projekat „Srbija inovira“ u naredne dve godine podržaće superklaster u domenu web3 i blokčejn tehnologija, Odličan 3, u njihovom nastojanju da postavi Srbiju u centar globalnih dešavanja u ovoj inovativnoj oblasti.

Kako je saopšteno, predstavnici četiri pilot-superklastera su tokom dvodnevnih završnih prezentacija, svoj rad,rezultate i potencijale prikazali stručnom žiriju, koga su činili stručnjaci iz oblasti tehnološkog preduzetništva i inovacija – Afonso Rebelo de Sousa, ekspert za korporativne inovacije, preduzetništvo i transfer tehnologije, En Lalu (Anne Lalou), predsednica francuske Fabrike inovacija, kao i Dan Herman, savetnik za Startup Genome, ali i savetnik kanadske vlade na inicijativama usmerenim ka izgradnji inovacionog ekosistema.

„Odluku o izboru formirali su uz uvažavanje svih važnih kriterijuma za dugoročnu održivost superklastera“, istaknuto je u saopštenju.

Direktorka misije USAID, Bruk Išam (Brooke Isham), uputila je čestitke svim organizacijama koje su učestvovale u pilot fazi projekta.

„Želela bih da čestitam svim pilot superklasterima u Srbiji na impresivnom radu tokom protekle godine, koji je pokazao ogroman potencijal Srbije u tehnološkim inovacijama. Svi mi u USAID-u smo uzbuđeni što ćemo nastaviti saradnju sa pobednikom, Odličan 3, kako bismo Srbiju učinili globalnim liderom u oblasti web3 i blokčejn tehnologija. Ali takođe verujemo da su saradnja i partnerstva koja su uspostavljena sa pilotskim superklasterima za biotehnologiju, poljoprivredu i gejming, postavili čvrste temelje za uspešno takmičenje na globalnim tržištima“, poručila je Išam.

Foto: Promo

Aleksandra Popović, direktorka projekta Srbija inovira naglasila je da su sva četiri konzorcijuma pokazala veliku spremnost i potencijal da zajedno pokrenu talas željenih promena u ekonomskom sistemu Srbije.

„U kratkom roku, ostvarili su rezultate koji su dokaz da, uz adekvatnu sistemsku podršku i sektorsku saradnju, Srbija ima dovoljno industrijskog talenta i prilika da postane globalni lider u ovim domenima. Odluku da titulu prvog srpskog superklastera ponese Odličan 3 iz oblasti stručni žiri doneo je na osnovu demonstriranog potencijala, pozitivne globalne reputacije naših kompanija u ovom domenu i mogućnosti da ove tehnologije dožive široku primenu u drugim industrijama. Svi ovi faktori zajedno čine superklaster Odličan 3 najperspektivnijim izborom za dugoročnu održivost i rast“, rekla je Popović.

Glorija Martinović, menadžerka superklastera Odličan 3 rekla je da se članovi tog klastera raduju daljem radu sa „Srbija inovira“ i razvojnom putu u naredne dve godine rada na projektu, kao i u kasnijem samostalnom radu.

„Cilj nam je da postavimo put globalnom liderstvu Srbije u ovom domenu. Verujemo da smo napravili važan pomak u efikasnoj transformaciji ovog domena i da značajni rezultati tek slede,” izjavila je Martinović.

Od 2001. godine USAID je investirao više od 886 milliona dolara kako bi stimulisao ekonomski rast, ojačao pravni sistem i promovisalo demokratsko upravljanje u Srbiji.

  • ELLA

    11.7.2023 #1 Author

    Odličan primer koliko pametnih ljudi imamo. Država treba da ih podrži, ne da ulaže u strancee

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...