Objavljena Uredba sa Prostornim planom za Nacionalni stadion

Za kompleks EXPO 2027 planirano 167 hektara

Srbija

9.2.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za kompleks EXPO 2027 planirano 167 hektara Za kompleks EXPO 2027 planirano 167 hektara
Kompleks EXPO 2027, koji uključuje izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih smeštajnih, komercijalnih kapaciteta i izložbenog prostora, prostiraće se na oko 167 hektara, stoji u... Za kompleks EXPO 2027 planirano 167 hektara

Kompleks EXPO 2027, koji uključuje izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih smeštajnih, komercijalnih kapaciteta i izložbenog prostora, prostiraće se na oko 167 hektara, stoji u Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona – druga faza, koja je objavljena u Službenom glasniku i na snagu stupa osmog dana od objave, objavio je portal N1.

Granicom Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona (NFS) – druga faza obuhvaćen je deo teritorije gradske opštine Surčin, koji predstavlja deo Surčinskog polja istočno od državnog puta IA reda A1, obilaznica Beograda i južno od lokacije Nacionalnog fudbalskog stadiona.

„Površina obuhvaćena Prostornim planom NFS – II faza iznosi oko 167 hektara“, stoji u uredbi.

Za izgradnju kompleksa EXPO 2027. predviđeno je 113 hektara, za izložbeni prostor 83,1 hektar, za prateće smeštajne kapacitete 6,9 hektara, dok će se prateći komercijalni sadržaji prostirati na 22,9 hektara. Ovo čini gotovo 70 odsto od predviđenih 167 hektara. Ostatak se odnosi na saobraćajne površine, vodne, zelene i infrastrukturne površine, piše portal N1.

Planirani kompleks obuhvata tri prostorno-funkcionalne celine.

Prva celina E1, planirana je kao izložbeni prostor sa paviljonima i pratećim sadržajima (multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine).

Nacionalni stadion / Izvor: Nacrt PPPPN, Urbanistički zavod Beograda

Druga prostorno-funkcionalna celina E2 namenjena je za realizaciju pratećih smeštajnih kapaciteta za potrebe učesnika manifestacije i pratećim komercijalnim sadržajima.

Dok je celina E3 namenjena za realizaciju pratećih komercijalnih sadržaja za učesnike i posetioce manifestacije.

Кada je reč o predviđenoj saobraćajnoj infrastrukturi, unutar prostora obuhvaćenog granicom Prostornog plana NFS – II faza, planirane su saobraćajnice Nova 1, Nova 2, Nova 3, kao i Nova 4.

Prostornim planom područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona je za potrebe opsluženja Nacionalnog fudbalskog stadiona i pratećih sadržaja predviđen produžetak trase linija BG voza, na pravcima Zemun – aerodrom „Nikola Tesla“ – Nacionalni stadion (linija 4) i Nacionalni stadion – Obrenovac (linija 7).

Od planirane železničke stanice Nacionalni stadion do celine E1 – izložbeni prostor potrebno je, navodi se, predvideti industrijski kolosek koji bi se pružao u pojasu između postojećeg državnog puta IA reda A1, E-75 i planskog područja.

„Planiranje ovog industrijskog koloseka će biti predmet posebnog planskog dokumenta, nakon definisanja konačnih elemenata situacionog i nivelacionog plana kako same železničke pruge pomenute Linije 4 BG voza, tako i železničke stanice Nacionalni stadion“, navodi se u Uredbi čije delove je objavio portal N1.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...