Smanjen obim i vrednost prometa na Produktnoj berzi

Zaključeni prvi prodajni ugovori za novi rod kukuruza i suncokreta

AgrobiznisBiznisSrbija

1.9.2023 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zaključeni prvi prodajni ugovori za novi rod kukuruza i suncokreta Zaključeni prvi prodajni ugovori za novi rod kukuruza i suncokreta
Proteklih nedelju dana na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležilo je zaključenje prvog berzanskog ugovora za novi rod kukuruza i suncokreta. Tokom pet radnih dana na... Zaključeni prvi prodajni ugovori za novi rod kukuruza i suncokreta

Proteklih nedelju dana na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležilo je zaključenje prvog berzanskog ugovora za novi rod kukuruza i suncokreta. Tokom pet radnih dana na novosadskoj Produktnoj berzi zabeležen je pad obima prometa od 4,90 odsto u odnosu na prošlu nedelju, pri čemu je prometovano ukupno 1.998 tona robe, ukupne vrednosti 48.111.750 dinara (-24,28 odsto sedmično).

Kao i prethodne nedelje, ponovo je na robno-berzanskom tržištu najtrgovanija kultura bio kukuruz, zauzimajući 54 odsto udela u ukupnoj trgovini.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,00 do 17,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 17,11 din/kg bez PDV-a, pri čemu je primetan cenovni pad od 1,20 odsto. Tokom ove nedelje zaključen je i prvi ugovor za kukuruz novog roda, po ceni od 17,20 din/kg bez PDV-a, sa isporukom od 01.10. do 30.11.2023.

Pšenicom se trgovalo na jednistvenom cenovnom nivou od 20,00 din/kg bez PDV-a, uz pad cene od 0,92 odsto.

Na tržištu soje početkom nedelje bila je primetna slabija tražnja, dok je krajem nedelje bila primetna slabija ponuda. Sojinim zrnom se trgovalo po ceni od 55,50 (uz obračun kvaliteta) do 56,00 din/kg (bez obračuna kvaliteta), uz ponder cena 55,63 din/kg bez PDV-a.

Od ostalih roba zaključen je i berzanski ugovor za novi rod suncokreta na paritetu CPT kupac uz plaćanje odmah po isporuci po ceni od 40,85 din/kg bez PDV-a.

 • VALERIJA

  3.9.2023 #1 Author

  Samo da im standardizuju i cenu i sve će biti dobro.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.