"rat" osnovnim prehrambenim namirnicama se nastavlja

Indija pooštrava mere za izvoz pirinča

Svet

28.8.2023 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Indija pooštrava mere za izvoz pirinča Indija pooštrava mere za izvoz pirinča
Indija, najveći svetski izvoznik pirinča, uvela je više ograničenja na isporuke ove žitarice u potezu koji će verovatno dodatno smanjiti globalne zalihe osnovnog poljoprivrednog... Indija pooštrava mere za izvoz pirinča

Indija, najveći svetski izvoznik pirinča, uvela je više ograničenja na isporuke ove žitarice u potezu koji će verovatno dodatno smanjiti globalne zalihe osnovnog poljoprivrednog proizvoda.

Vlada će odrediti najnižu cenu od 1.200 dolara po toni za izvoz basmati pirinča, navodi se u saopštenju ministarstva trgovine. To će sprečiti neke trgovce da pokušaju da prokrijumčare beli pirinač koji nije basmati, koji je zabranjen za izvoz, “maskirajući ga” kao skuplju aromatičnu sortu, saopštile su indijske vlasti u nedelju, a prenosi Bloomberg.

Indija je prošle godine imala udeo od oko 40 odsto u globalnoj trgovini pirinčem, sada je ili zabranila ili stavila neku vrstu ograničenja na izvoz svih vrsta žitarica.

Cene pirinča u Aziji su ranije ovog mjeseca skočile na najviši nivo u skoro 15 godina i mogle bi dalje rasti, podižući troškove za uvoznike kao što su Filipini i neke afričke zemlje.

Nedavne protekcionističke mere Indije u skladu su sa njenim agresivnim naporima da ohladi lokalne cene hrane uoči opštih izbora početkom sledeće godine, kada će premijer Narendra Modi tražiti priliku za treći mandat.

Sa potezom Indije da uvede porez od 20 odsto na izvoz tehnološki obrađenog pirinča kao prehrambene sirovine, domaće cene će pasti i to će pomoći vladi u kontroli inflacije hrane, rekli su iz Udruženja izvoznika pirinča. „Ali, globalne cene će rasti i kupci će morati da apsorbuju povećanje. Takođe će biti ponovnih pregovora između kupaca i prodavaca o nekim ugovorima.”

  • SHALIMAR

    28.8.2023 #1 Author

    Pametno vode politiku,hoce svom narodu da obezbedi doboljno osnovnih namirnica…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...