Zona naftovoda obuhvatiće 4.535 hektara

Završen prostorni plan za naftovod do Mađarske, poznata trasa od Novog Sada do Kanjiže

InvesticijeSrbija

24.9.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Završen prostorni plan za naftovod do Mađarske, poznata trasa od Novog Sada do Kanjiže Završen prostorni plan za naftovod do Mađarske, poznata trasa od Novog Sada do Kanjiže
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske – Novi Sad, sa... Završen prostorni plan za naftovod do Mađarske, poznata trasa od Novog Sada do Kanjiže

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske – Novi Sad, sa elementima detaljne regulacije.

U dokumentu koji je uradio Zavod za urbanizam Vojvodine, a čiji je investitor Transnafta AD Pančevo, data je detaljna trasa budućeg naftnog koridora čiji je cilj da Srbiji obezbedi diverzifikaciju u oblasti snabdevanja sirovom naftom i smanji troškove transporta, objavila je eKapija.

Trenutno, jedini pravac snabdevanja Srbije sirovom naftom je preko naftovoda Janaf, a novim naftovodom nafta bi u našu zemlju preko mađarske teritorije stizala iz ruskog naftovoda Družba, kojim se snabdeva veći deo Evrope.

„Planiranim naftovodom granica Mađarske – Novi Sad se izbegava transport tankerima od Novorosijska, preko Crnog mora, Bosforskog moreuza, preko Mediterana do Jadranskog mora i luke Omišalj“, stoji u Planu.

Plan navodi da i je u toku je izrada tehničke dokumentacije (Studija opravdanosti sa idejnim projektom i Studija zaštite životne sredine), koja se radi paralelno sa izradom Prostornog plana.

Povezivanje magistralnog naftovoda Mađarska-Republika Srbija sa transportnim sistemom Transnafta (odnosno na nacionalnu mrežu) obezbediće se izgradnjom prijemno-otpremne čistačke stanice i merne stanice u neposrednoj blizini granice sa Mađarskom.

U okviru terminala Transnafta postaviće se prijemno čistačka stanica u funkciji čišćenja kompletne trase naftovoda na delu trase koji ide kroz Srbiju.

Transport sirove nafte u kapacitetu od 5,5 miliona tona nafte godišnje odvijaće se podzemnim čeličnim cevovodom u dužini od 120 kilometara, u zatvorenom i kontrolisanom sistemu.

Ukupna površina obuhvata Prostornog plana je 4.535,43 ha i obuhvata delove teritorija opština Kanjiža, Senta, Ada, Bečej, Žabalj i grada Novog Sada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.