Inflaciju uzrokovala nekontrolisana emisija novca

Zec: Građani stariji od 70 godina će izgubiti svu ušteđevinu

Srbija

2.11.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Zec: Građani stariji od 70 godina će izgubiti svu ušteđevinu Zec: Građani stariji od 70 godina će izgubiti svu ušteđevinu
„Inflacija je bolest koju proizvode oni koji kontrolišu emisiju novca, a to su političari“, rekao je profesor ekonomije Miodrag Zec. On je dodao da... Zec: Građani stariji od 70 godina će izgubiti svu ušteđevinu

„Inflacija je bolest koju proizvode oni koji kontrolišu emisiju novca, a to su političari“, rekao je profesor ekonomije Miodrag Zec. On je dodao da ne bi inflacija u Srbiji bila veća nego u SAD ili u EU da neko nije bacao novac iz helikoptera.

Objašnjavajući pojavu inflacije, Zec je rekao da sve vlade sveta vole da potroše, a da neko drugi plati i da je manipulacija da vlade daju neki novac, jer ne može da se da, a da se ne uzme s druge strane.

„Neko misli da je pametan što je bacio ‘novac iz helikoptera’, pa kad ga je bacio evo gde je dobacio“, rekao je Zec gostujući na N1.

On je dodao da je neko zloupotrebljavao emisiju novca, „neko se radovao tome zato što će inflacija obezvrediti kredite. To je refleks na Balkanu… Taj refleks da je dužnik ovde ključan, sad se to neće desiti jer su svi ušli sa kliznom kamatom“.

Profesor kaže da se blaga inflacija, koju poredi s telesnom temperaturom između 37 i 37,5, još i može rešiti, ali kada dođe do 39 „onda samo zovi popa, više spasa nema i dolazi do sloma sistema do kog smo došli“.

Govoreći o inflaciji na nivou običnih stanovnika kaže da je za one koji kupuju samo tri proizvoda, među kojima su hleb i mleko, 30 odsto, a da će prosečna porodica koja ima kredit biti nagrađena inflatornim dobitkom. Ali ako su u pitanju građani stariji od 70 godina, koji imaju neku deviznu štednju, oni će sve izgubiti, ističe Zec.

„Oni sad jurišaju da kupe stanove. Ali neće se zaštiti u državi koja gubi stanovništva. Moja kuća u Republici Srpskoj je mnogo plaćena, a vredi nula, nema naroda“, rekao je Zec.

U Srbiji boravi misija MMF-a, a Zec kaže da ta organizacija predstavlja neku vrstu međunarodnog policajca ili školskog inspektora.

„Dolazi ako jedna zemlja ima problem sa spoljnom likvidnošću, problem otplate dugova. Ne dolazi ništa da pomogne“, kazao je profesor ekonomije.

Upitan kako to da se od vlasti čuju drugačije izjave, on kaže da svaka vlada ima „politički prozivod kreiranje optimizma“, a da naša to radi „vrlo maštovito“.

Zec ne veruje da nova vlada može da popravi situaciju, niti misli da je to njen posao, već da kreira sistem u kojem će stvari da funkcionišu same po sebi.

„To mišljenje da mogu ministri, to nije njihov posao. Njihov posao je da se gleda da li imaš transparentne i dobre zakone. Mora se napraviti sistem da stvari idu normalno. Ovde nema jasnog sistema, ovde se upravlja ručno. Kaže se ako se ja dočepam volana ja vas vozim u srećnu budućnost. A nema veze što nema goriva i stare su kočnice“, slikovito objašnjava Zec.

Dodaje da je naša vlada „malo čudna“ jer ima toliki broj ministarstava, za razliku od američke koja ima samo osam.

„Posao vlade je da predloži dobre zakone koji zahtevaju mali trošak primene. Pa vlada kada upravlja javnim preduzećima, pa da postavi direktora koji neće zapaliti bagere“, dodaje Zec.

 • Mišola

  2.11.2022 #1 Author

  Mi smo ekonomski tigar, šta se čudi profesor, Amerika propada ,,,,,to što imamo tri puta više ministara je znak da analitički pristupamo problemima,,,

  Odgovori

 • roka

  2.11.2022 #2 Author

  kao i uvek od profesora … suština !!!

  Odgovori

 • Anna

  2.11.2022 #3 Author

  Svaka čast profesore! Ovo je živa istina, prave od nas budale i zamazuju nam oči dok sve živo propada.

  Odgovori

 • Dunja5

  3.11.2022 #4 Author

  Neki tih godina koji su na nogama moraju jos da rade, nazalost tako je to…

  Odgovori

 • lili

  10.11.2022 #5 Author

  Profesore,savet?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...