važno stvoriti jednake uslove za sve

Žensko preduzetništvo kao razvojna šansa Srbije

PreduzetnikSrbija

13.12.2023 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Žensko preduzetništvo kao razvojna šansa Srbije Žensko preduzetništvo kao razvojna šansa Srbije
Žensko preduzetništvo je razvojna šansa Srbije i snažan resurs novog zapošljavanja, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović na otvaranju međunarodne konferencije ženskog preduzetništva... Žensko preduzetništvo kao razvojna šansa Srbije

Žensko preduzetništvo je razvojna šansa Srbije i snažan resurs novog zapošljavanja, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović na otvaranju međunarodne konferencije ženskog preduzetništva „Žene preduzetnice – snaga ekonomije“.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije Momirović je naveo da su prema Programu za finansijsku podršku ženskom preduzetništvu u 2023. godini preduzetnice mogle da ostvare 40 odsto bespovratnih sredstava od ukupnog investicionog ulaganja, a u devastiranim područjima i do 50 odsto, piše Beta.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić rekla je da preduzetnice danas imaju sistemsku podršku države i da je za njih kreiran čitav paket mera podrške kako finansijske tako i nefinansijske.

„Кada govorimo o nefinansijskoj podršci, ona često ume da bude mnogo značajnija od finansijske i odnosi se na sve usluge koje PКS sprovodi kako bi podržala poslovanje naših preduzetnica, kao što su B2B sastanci, pomoć pri izlasku na strana tržišta, sajmove“, rekla je Simanić.

Ona je dodala da ih podstiču i da budu inovativne i da digitalizuju svoje poslovne procese, jer samo na taj način njihovo poslovanje može da bude konkurentno i održivo na duži rok.

U Srbiji, prema njenim rečima, posluje jedna trećina preduzeća i preduzetničkih radnji koje su u vlasništvu žena što je, kako je istakla, prosek i u EU.

„Naš krajnji cilj je da u narednom periodu ne govorimo samo o ženskom i muškom preduzetništvu već da stvorimo jednake uslove i da govorimo samo o preduzetništvu“, kazala je Simanić.

U sklopu konferencije u PКS je održan i „mini bazar“ proizvoda koje prave i prodaju žene preduzetnice, kao i paneli na kojima se diskutovalo o aktuelnim temama ženskog preduzetništva u Srbiji, regionu i svetu.

  • SUNCE

    13.12.2023 #1 Author

    Divim se uspešnim i hrabrim ženama koje imaju viziju i hrabrost da započnu sopstveni biznis.

    Odgovori

  • ZELJKA

    13.12.2023 #2 Author

    Svaka čast!

    Odgovori

  • Sindi

    14.12.2023 #3 Author

    Hell yeah!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.12.2023 #4 Author

    Nase zensko preduzetnistvo iz godine u godinu pokazuju fantasticne rezultate u poslovanju.Za svaku su pohvalu!

    Odgovori

  • Dux011

    14.12.2023 #5 Author

    Bravo!

    Odgovori

  • STEPA

    15.12.2023 #6 Author

    Bravo za sve uspešne žene.

    Odgovori

  • Brana

    17.12.2023 #7 Author

    Svaka čast

    Odgovori

  • Maky

    14.1.2024 #8 Author

    Naravno ravnopravnost izmedju polova, sansa za sve, podrzavamo

    Odgovori

  • PIKSI

    14.1.2024 #9 Author

    Samo napred zene preduzetnice

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...