Predstavnici sindikata nezadovoljni najavljenim rastom zarada

Zijin povećava plate dok seli meštane Krivelja

Srbija

13.1.2023 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zijin povećava plate dok seli meštane Krivelja Zijin povećava plate dok seli meštane Krivelja
Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da intenzivno radi na rešavanju problema meštana MZ Krivelj, čije je naselje ugroženo rudarskim aktivnostima i da... Zijin povećava plate dok seli meštane Krivelja

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da intenzivno radi na rešavanju problema meštana MZ Krivelj, čije je naselje ugroženo rudarskim aktivnostima i da će domaćinstvima biti pružena prilika za preseljenje. To je rekla ministarka Dubravka Đedović posle sastanka sa predstavnicima MZ Krivelj, predstavnicima kompanije Serbia Zijin Copper i gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem.

Zahtevi meštana su, prema rečima Đedović, u potpunosti opravdani, hitni i imaju punu podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

„Svim domaćinstvima mora se pružiti pravo i prilika za preseljenje i neophodno je da prva faza rešenja stambenog pitanja najugroženijih domaćinstava počne što je moguće pre. Dok se problem u potpunosti i trajno ne reši, nužno je da kompanija obnovi i sanira infrastrukturu, oštećenu radom teške rudarske mehanizacije“, rekla je Đedović.

Dodala je da je zadovoljna što razgovori idu u pravom smeru i što je „već na prvom zajedničkom sastanku ostvaren pomak u brojnim otvorenim pitanjima“.

Podsetila je da su ona i njeni saradnici u poslednjih nekoliko dana imali više odvojenih razgovora sa meštanima, predstavnicima lokalne samouprave i kompanije Serbia Zijin Copper, kao i da su predstavnici ministarstva prošle nedelje prisustvovali zboru meštana u Krivelju.

U odvojenom saopštenju, kompanija Serbia Zijin Copper objavila je danas da je od preuzimanja Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor plate porasle 50 odsto, te da će uslediti novo povećanje u ovoj godini.

SERBIA ZIJIN COPPER DOO

ĐORĐA VAJFERTA 29, 19210 Bor , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.075.359.540,28 (2021)
Broj zaposlenih:
5.724 (2021)

Kompanija je pozvala predstavnike sindikata, koji pored ostalog traže povećanje zarada, da nastave razgovore „na realnim osnovama, jer protestima i širenjem neistina štete interesima i kompanije i svih zaposlenih“.

„Prosečna neto zarada zaposlenih porasla je za 50 odsto u odnosu na 2018. godinu, veća je za 61,5 odsto u odnosu na republički prosek, pa danas iznosi više od 110.000 dinara. Za naše zaposlene je važno da znaju da i ove godine mogu da računaju na novo uvećanje zarada, što predviđa novi Pravilnik o radu, na temelju naše odgovorne poslovne politike, kao i profesionalnosti i posvećenosti naših zaposlenih“, navedeno je u saopštenju koje je prenela Beta.

Podseća se i da je na ime različitih poreza, od kako je Zijin preuzeo kompaniju, u budžet Srbije uplaćeno 348 miliona dolara, te da je broj zaposlenih uvećan za 2.780.

Deo radnika kompanije Serbia Zijin Copper, uz podršku velike grupe drugih stanovnika Bora, blokirao je juče na pola sata ulaz u to preduzeće zahtevajući od poslodavca povišicu pata od 14,3 procenta, u skladu sa inflacijom u Srbiji.

Predstavnik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Zoran Marković, zapretio je blokadom preduzeća od 24 časa ako se ne prihvate zahtevi radnika. Lideri reprezentativnih sindikata istakli su da će tražiti da se, pored Ministarstva rudarstva i energetike, i druga ministarstva uključe u rešavanju spora sa rudarskom kompanijom.

Ranije je uprava Zijina ponudila povećanje plata za pet odsto i linearno povećanje od 5.000 dinara, ali su taj predlog sindikalisti odbili kao neprihvatljiv.

„Kompaniji sa više od 6.000 zaposlenih nije realno tražiti da se obaveže na povećanje iznosa zarada u određenom procentu svake godine, posebno imajući u vidu da su zarade naših zaposlenih već dostigle visok nivo u odnosu na republički prosek“, piše u kompanijskom saopštenju.

  • TATJANA

    15.1.2023 #1 Author

    Tako radi sređena država, nece dozvoliti da budu gradjani ugroženi ni zbog cega

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...