strukovna udruženja ponovo ukazuju na višegodišnji problem

Srbiji nedostaje 12.000 profesionalnih vozača

SrbijaU fokusuVesti

1.9.2022 14:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Srbiji nedostaje 12.000 profesionalnih vozača Srbiji nedostaje 12.000 profesionalnih vozača
Srbiji nedostaje 12.000 profesionalnih vozača, a najviše za autobuski prevoz i za kamione, saopšteno je iz Udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport. Ovaj već hronični problem... Srbiji nedostaje 12.000 profesionalnih vozača

Srbiji nedostaje 12.000 profesionalnih vozača, a najviše za autobuski prevoz i za kamione, saopšteno je iz Udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport.

Ovaj već hronični problem mogao bi se ublažiti, pre svega doslednom primenom postojećih propisa, te izmenom odredjene zakonske regulative i donošenjem strategije razvoja ovog sektora, naveli su iz Srbijatransporta za Radio Novi Sad, prenosi Beta.

„Manjak vozača je već višegodišnji problem, koji se samo produbljuje“, ocenio je generalni direktor Srbijatransporta Goran Aleksić.

Direktor udruženja Panontransport Mirko Vučinić rekao je da problem svakako predstavlja neprestani odliv stanovništva, ali je dodao da je ključan razlog izostanak sistemskog pristupa u rešavanju deficita kadrova u sektoru transporta.

Prema njegovim rečima, školovanje za profesionalne vozače je skupo, ali ta profesija nudi i atraktivnu zaradu, zbog čega bi se i državi isplatilo da interveniše sa subvencijama.

Vučinić je kazao da je sektor transporta u velikoj meri opterećen sivom ekonomijom, odnosno nelojalnom konkurencijom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...