veliki skok aktivnosti u građevinarstvu

Srpska privreda u prvom tromesečju rasla 4,7 odsto međugodišnje

Vesti

31.5.2024 12:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srpska privreda u prvom tromesečju rasla 4,7 odsto međugodišnje Srpska privreda u prvom tromesečju rasla 4,7 odsto međugodišnje
Realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 4,7 odsto, saopštio je danas... Srpska privreda u prvom tromesečju rasla 4,7 odsto međugodišnje

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 4,7 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu 2024. godine od 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane – 7,3 odsto, sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 2,9 odsto, i sektoru građevinarstva 14,2 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u prvom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod svih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava, 4,4 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 5,1 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države, 3,6 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva, 7,3 odsto, izvoz robe i usluga, 1,1 odsto i uvoz robe i usluga, 3,2 odsto, saopštio je RZS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.