Značajan realni pad BDV u sektoru građevinarstva

Srpska privreda zabeležila rast od 4,4 odsto u prvom tromesečju

BiznisSrbijaVesti

31.5.2022 12:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Srpska privreda zabeležila rast od 4,4 odsto u prvom tromesečju Srpska privreda zabeležila rast od 4,4 odsto u prvom tromesečju
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 4,4 odsto, objavio je Republički... Srpska privreda zabeležila rast od 4,4 odsto u prvom tromesečju

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 4,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS). U poređenju sa prethodnim tromesečjem, pad BDP-a iznosio je 0,5 procenata.

Posmatrano po delatnostima, u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period lane, značajan realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (11 odsto) i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama (1,9 procenata).

Značajan realni pad bruto dodate vrednosti evidentiran je u sektoru građevinarstva (5,3 odsto).

RZS je saopštio i da je u prvom kvartalu ove godine u Srbiji bilo 2.869.700 zaposlenih, a nezaposlenih 341.400, tako da je stopa zaposlenosti iznosila 49,3 odsto, a stopa nezaposlenosti 10,6 odsto.

U odnosu na prvi kvartal 2021. godine, stopa zaposlenosti veća je za tri procentna poena, a stopa nezaposlenosti manja za 2,2 procentna poena.

Za godinu dana broj zaposlenih je povećan za 147.500, dok je broj nezaposlenih smanjen za 
58.000. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...