novi zakon o radu izaziva nemire

Štrajk grčkih sindikata u nekoliko javnih sektora proglašen protivzakonitim

Vesti

22.9.2023 17:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Štrajk grčkih sindikata u nekoliko javnih sektora proglašen protivzakonitim Štrajk grčkih sindikata u nekoliko javnih sektora proglašen protivzakonitim
Sindikati u Grčkoj su u četvrtak pre podne priredili štrajk u nekoliko javnih sektora, uključujući javni prevoz i obrazovanje, u znak protesta protiv novog... Štrajk grčkih sindikata u nekoliko javnih sektora proglašen protivzakonitim

Sindikati u Grčkoj su u četvrtak pre podne priredili štrajk u nekoliko javnih sektora, uključujući javni prevoz i obrazovanje, u znak protesta protiv novog zakona koji podstiče „fleksibilnost“ na tržištu rada i produžava radno vreme.

Štrajk je proglašen protivzakonitim tek pošto je počeo, a državni službenici, bolničko osoblje, nastavnici i pristanišni radnici pridružili su mu se danas na neko vreme, prenosi Beta.

To je pre podne dovelo i do prekida, a potom do uspostavljanja javnog prevoza, ali i u toku večeri u Atini nije saobraćao metro i gradska železnica za šta razlozi nisu jasni, ali se sindikalci pravdaju konfliktnim propisima o štrajku, navodi atinski list „Katimerini“.

Štrajku su se odazvali i kontrolori letenja, ali su se brzo vratili na radna mesta kada je sud odlučio da je današnji štrajk ilegalan.

Jedna od centralnih odredbi najavljenog zakona koji je već u skupštini, omogućava zaposlenima u privatnom sektoru da rade za više od jednog poslodavca tokom istog dana. Preduzeća će moći i da od svog osoblja zahtevaju da radi šest dana u nedelji u slučaju vanredne potrebe.

Po opozicionim strankama, konzervativna vlada će time pogoršati eksploataciju zaposlenih na tržištu rada koje je ionako slabo regulisano i gde mnogi strahuju od gubitka posla, piše agencija AFP.

Ministar rada Adonis Georgiadis branio se tvrdeći da je cilj zakona „stimulisanje zapošljavanja“ i „povećanje broja održivih i pravilno plaćenih poslova“.

Zakon takođe zabranjuje zaposlenima koji štrajkuju da spreče kolegu da radi tokom štrajka i zabranjuje otpuštanje povezano s diskriminacijom.

U julu je vlada premijera Kirijakosa Micotakisa, ponovo izabrana za drugi mandat, usvojila zakon kojim se zaposlenima dopušta da rade posle 74. godine, odnosno sedam godina posle starosne granice za penzionisanje.

Premijer je obećao da će stopu nezaposlenosti u Grčkoj, koja iznosi 10,8 odsto, smanjiti na osam odsto do 2027. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...