lakši pristup investitora i jačanje domaće privrede

Strateško partnerstvo omogućiće dalji razvoj Beogradske berze

BerzaNovacSvetVesti

11.8.2021 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Strateško partnerstvo omogućiće dalji razvoj Beogradske berze Strateško partnerstvo omogućiće dalji razvoj Beogradske berze
Udruživanje Beogradske berze (BELEX) i Atinske berze (ATHEX) će omogućiti uvođenje novih finansijskih instrumenata u Srbiji, kao i pristup velikim međunarodnim investitorima Beogradskoj berzi,... Strateško partnerstvo omogućiće dalji razvoj Beogradske berze

Udruživanje Beogradske berze (BELEX) i Atinske berze (ATHEX) će omogućiti uvođenje novih finansijskih instrumenata u Srbiji, kao i pristup velikim međunarodnim investitorima Beogradskoj berzi, izjavio je u sredu ministar finansija Siniša Mali.

„Ovo strateško partnerstvo omogućiće dalji razvoj Beogradske berze, a investitori, kako strani, tako i domaći, će joj lakše pristupati. Posebno raduje što će ovo partnerstvo omogućiti vidljivost i pristup Beogradskoj berzi velikim međunarodnim investicionim bankama, poput Goldman Sachs, JP Morgan, UBS, Credit Suisse, Merrill Lynch i njihovim klijentima. Takođe, ono što je veoma važno jeste da će biti poboljšani tehnički i tehnološki kapaciteti Beogradske berze“, rekao je ministar Mali, a preneo Tanjug.

Prema njegovim rečima, udruživanje dve berze je za Srbiju veoma bitno, s obzirom na to da je u toku izrada strategije razvoja tržišta kapitala.

Jedan od ključnih ciljeva razvoja tržišta kapitala u Srbiji jeste ubrzani rast BDP-a Srbije, jačanje domaće privrede i podizanje životnog standarda građana, kroz omogućavanje novih investicionih mogućnosti kako za domaće, tako i za strane kompanije, pojedince i institucionalne investitore, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Ovo je samo nastavak uspešnog unapređivanja finansijskog sistema, kao i jačanje međunarodnog poverenja u ekonomiju Republike Srbije, što je prepoznato od strane međunarodnih finansijskih i poslovnih krugova. Nastavićemo blisko da sarađujemo sa Beogradskom berzom, a sa novim partnerima stvoriće se efikasnije i pristupačnije tržište kapitala u Republici Srbiji, koje ima sve osnove za ubrzani rast“, rekao je Siniša Mali.

Saradnja Beogradske i Atinske berze se bazira na dva principa: zajedničkom uverenju da bi respektivna tržišta trebalo da imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta lokalnih ekonomija i zajedničkoj viziji da samo udruženim snagama regionalna tržišta mogu efikasno da rešavaju probleme i bolje servisiraju potrebe izdavalaca koji dolaze iz EU i iz međunarodnog okruženja.

U tom kontekstu, Atinska berza je sprovela sve neophodne radnje i dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija Beogradske berze.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...