Kršenje ljudskih prava iz Evropske konvencije

Strazbur sudi o aferama prisluškivanja protiv Velike Britanije i Švedske

AnalizaSvetU fokusuVesti

20.5.2021 19:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Strazbur sudi o aferama prisluškivanja protiv Velike Britanije i Švedske Strazbur sudi o aferama prisluškivanja protiv Velike Britanije i Švedske
Evropski sud za ljudska prava će sledeće nedelje objaviti konačnu odluku zbog optužb, za različite vidove nadzora elektronske komunikacije, protiv Velike Britanije i Švedske.... Strazbur sudi o aferama prisluškivanja protiv Velike Britanije i Švedske

Evropski sud za ljudska prava će sledeće nedelje objaviti konačnu odluku zbog optužb, za različite vidove nadzora elektronske komunikacije, protiv Velike Britanije i Švedske.

Veliki broj aktivista, nevladinih organizacija i novinara, kako prenose mediji, inicirali su slučaj pred sudom u Strazburu, stavljajući Britaniji na teret presretanje masovne komunikacije, prijem obaveštajnih podataka od stranih država i pribavljanje podataka od komunikacijskih provajdera.

Podnosioci tužbe ne traže materijalnu nadoknadu, već samo presudu o tome da li je došlo do kršenja prava.

U javnosti je slučaj poznat kao „Straža velikog brata i drugi protiv Velike Britanije” (Big Brother Watch and Others vs. the United Kingdom). Sud je podsetio da je postupak pokrenut posle više združenih pritužbi 2013. i 2014. i 2015. godine, posle podataka koje je izneo uzbunjivač Edvard Snouden (Edward Snowden).

Uzbunjivač Edward Snowden – Foto: Twitter/@Snowden

Prvostepenom presudom iz 2018. godine utvrđeno je da je Velika Britanija prekršila Član 8. Evropske konvencije, jer u režimu masovnog presretanja poruka nije bilo adekvatne selekcije, a nisu ispoštovane ni sve bezbednosne procedure.

Tom prilikom je utvrđeno i da je napravljen prekršaj zbog nedovoljnog obezbeđivanja poverljivih informacija novinara, ali razmena obaveštajnih podataka sa stranim zemljama nije okarakterisana kao sporna.

Posle ove odluke uložena je žalba povodom koje će se, kako je najavljeno, sledeće nedelje izjasniti Veliko veće suda.

„Centar za pravdu protiv Švedske” (Centrum för rättvisa v. Sweden) je drugi veliki slučaj curenja informacija kojim se bavi Evropski sud.

Foto: Pexels/Sora Shimazaki

Organizacija Centar za pravdu uložila je prigovor na propise koji omogućavaju masovno presretanje elektronskih signala u toj državi.

U Švedskoj je skupljanje elektronskih signala jedan od oblika prikupljanja stranih obaveštajnih podataka koji je regulisan zakonom „Signals Intelligence Act“.

Kako su objasnili iz Centra, obratili su se sudu u Strazburu jer je nemoguće da domaći sistem dovede postupak do kraja.

Pošto je Prvostepeno veće suda odlučilo da prava iz Člana 8. Konvencije nisu prekršena, uložena je žalba da se predmet prebaci na Veliko veće, koje bi u narednim danima trebalo da donese konačnu odluku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...